Jeltsin op bezoek in Tsjetsjenië

MOSKOU, 26 NOV. De Russische president Jeltsin is van plan een bezoek te brengen aan Tsjetsjenië om te kijken hoe het staat met de wederopbouw na de verwoestende afscheidingsoorlog. Dat heeft de secretaris van de Russische veiligheidsraad, Ivan Rybkin, bekendgemaakt. Jeltsins woordvoerder bevestigde het voornemen, maar zei dat er nog geen datum voor het bezoek was geprikt.

Het wordt Jeltsins eerste Tsjetsjenië-reis sinds het in september 1996 gesloten bestand, dat een einde maakte aan de oorlog zonder de status van Tsjetsjenië te regelen.

De gekozen president Aslan Maschadov van de Republiek Ichkeria, zoals de Tsjetsjenen hun bevrijde land noemen, heeft eerder deze week herhaald dat Grozny uit is op volledige onafhankelijkheid. Vrouwen in het islamitische Kaukasusland zullen niet verplicht worden sluiers te dragen, zei hij, want voor moslimfundamentalisme is geen plaats. Dinsdag zei Maschadov dat hij een goede verstandhouding met Rusland nastreeft, en wel omdat dat buurland te groot en te machtig is om te negeren.

Volgens veiligheidsadviseur Rybkin mag Tsjetsjenië “een republiek met zelfbestuur worden op het grondgebied van de Russische Federatie'. Een Russische troepenmacht van 1500 man wordt momenteel langs de Tsjetsjeense grens gedetacheerd.