Japan maant tot kalmte in crisis

TOKIO, 26 NOV. De Japanse centrale bank en het ministerie van Financiën hebben vandaag in een hoogst ongebruikelijke verklaring een beroep op het publiek gedaan om de kalmte over de financiële crisis te bewaren. Volgens de verklaring halen Japanse rekeninghouders momenteel veel geld van de banken. Nieuwe faillissementen van financiële instellingen zijn niet te verwachten, aldus de twee instanties. “Wij doen een dringend beroep op het publiek om onverantwoorde geruchten te negeren en kalm te blijven”.

Snelle actie is nodig om de Aziatische economische crisis te bezweren. Met een gezamenlijke oproep hiertoe hebben regeringsleiders van de landen die zijn aangesloten bij de Asia Pacific Economic Cooperation (APEC) gisteren in het Canadese Vancouver hun jaarlijkse overleg beëindigd.

De gisteren gepresenteerde slotverklaring werd door de meeste Aziatische markten opgepikt als een positief signaal. Op de beurs van Tokio stegen de aandelen vandaag ruim drie procent.

De achttien lidstaten van het economisch georiënteerde landenforum riepen tevens op tot meer vrijhandel, het eigenlijke doel waarvoor de APEC in 1989 werd opgericht. Ook besloten de deelnemers aan de tweedaagse top drie nieuwe leden uit te nodigen. Vanaf volgend jaar zullen ook Rusland, Vietnam en Peru deel uitmaken van APEC. De APEC-leiders noemen het in hun slotverklaring van “kritiek belang” dat snel en effectief wordt opgetreden tegen de financiële tyfoon die al enkele maanden over de Aziatische markten dendert en grote schade heeft aangericht aan de economieën van Thailand, Maleisië en Indonesië. De top in Vancouver werd volledig beheerst door de Aziatische crisis, die zich aan de vooravond van het APEC-overleg onverwachts verder uitbreidde door de grote economische problemen in Zuid-Korea en het faillissement van de Japanse effectenbank Yamaichi.

In het slotdocument spreken de APEC-leden zonder omhaal hun vertrouwen uit in de economische fundamenten van de verschillende Aziatische economieën die sinds deze zomer in steeds grotere problemen zijn geraakt. “We zijn het eens dat de vooruitzichten voor economische groei in de regio sterk zijn, en dat de landen in Asia Pacific een leidende rol kunnen blijven spelen in de mondiale economie”, aldus de slotverklaring.

De actie van APEC zal draaien rond het zogeheten 'Manila-plan', een overeenkomst die ministers van Financiën van veertien APEC-landen vorige week in de Filippijnse hoofdstad sloten.