Huiszoekingen wegens Japanse afpersschandalen

TOKIO, 26 NOV. De Japanse politie heeft vandaag huiszoeking gedaan bij elektronicaproducent Hitachi en onroerend-goedontwikkelaar Mitsubishi Estate wegens illegale betalingen aan afpersers. Gisteren zijn al drie medewerkers van beide bedrijven gearresteerd. Tevens gingen gisteren twee processen in zakelijke schandalen van start met bekentenissen van de verdachten.

De medewerkers van Hitachi en Mitsubishi zijn gearresteerd wegens illegale betalingen aan de eveneens gearresteerde afperser Terubo Tei, waarvoor eerder ook medewerkers zijn opgepakt van Mitsubishi Motors, Mitsubishi Electric en elektronicaproducent Hitachi. Dit schandaal rond Tei is het tweede grote schandaal rondom afpersers, sokaiya, en hun banden met het bedrijfsleven dat dit jaar aan het licht is gekomen.

Drie medewerkers van effectenhuis Nomura erkenden gisteren voor de rechter illegale betalingen aan sokaiya te hebben gedaan in het schandaal rondom afperser Koike. Dat schandaal kwam eerder dit jaar aan het licht en concentreert zich rond de financiële sector. De vier grote effectenhuizen van Japan, naast Nomura ook het deze week failliet gegane bedrijf Yamaichi, en de Dai-Ichi Kangyo Bank zijn erbij betrokken en 29 medewerkers van deze bedrijven zijn onder arrest. Voor de rechter stonden gisteren de 62-jarige voormalige president-directeur Hideo Sakamaki en twee voormalige directeuren van Nomura.

Ook namens het bedrijf Nomura zelf erkende een medewerker schuld aan de tenlastelegging. Een advocaat vroeg de rechter echter om begrip wegens “sociaal-economische omstandigheden”. De advocaat sprak hierbij over de bedreiging die van sokaiya uitgaat wegens hun banden met de georganiseerde misdaad, en het feit dat veel Japanse bedrijven relaties onderhouden met deze afpersers. Het proces tegen sokaiya Koike zelf begint volgende week. De schatting van het bedrag dat hij in de loop der jaren van het bedrijfsleven heeft ontvangen loopt op tot 22 miljard yen (338 miljoen gulden).

Verder stond gisteren ook de voormalige koperhandelaar Yasuo Hamanaka van handelshuis Sumitomo voor de rechter. Sumitomo moest een jaar geleden bekendmaken dat het 2,6 miljard dollar verlies had geleden op kopertransacties gedaan door Hamanaka. Hamanaka erkende gisteren voor de rechter dat hij de afgelopen jaren ruim 3 miljoen gulden aan giften heeft ontvangen van handelsrelatie Saburo Shimizu. Shimizu was tot 1987 de chef van Hamanaka, maar verliet in dat jaar Sumitomo om voor zichzelf te beginnen. De aanklager stelt dat Hamanaka het geld kreeg in ruil voor het creëren van winstgevende transacties voor zijn voormalige chef Shimizu, ten koste van zijn eigen werkgever Sumitomo. Volgens Hamanaka maakte hij winst voor Shimizu, terwijl hij verlies leed in transacties voor Sumitomo, omdat hij “overleg voerde” met Shimizu.