Gebruik loopstoeltje voor baby afgeraden

ROTTERDAM, 26 NOV. Veertien Europese consumentenorganisaties, waaronder de Nederlandse Consumentenbond, raden het gebruik van loopstoeltjes voor baby's af. Uit onderzoek blijkt dat de loopstoeltjes vaak ernstige en soms dodelijke ongelukken veroorzaken. Alle twaalf geteste modellen kregen het predikaat 'slecht'.

Als gevolg van de grotere beweeglijkheid blijken baby's met behulp van loopstoeltjes veelal in staat onveilige plekken te bereiken, zoals ovens, medicijnkastjes en trapgaten. De gevolgen zijn schedel- en beenfracturen, hersenschuddingen, gebroken tanden of verbrandingen. De Consumentenbond heeft staatssecretaris Terpstra (VWS) gevraagd passende maatregelen te nemen en fabrikanten te dwingen nadrukkelijk te waarschuwen voor de gevaren van loopstoeltjes. Volgens de bond zijn sinds de introductie van de loopstoel in 1965 in Europa twee doden gevallen. Van de circa 6.000 geregistreerde slachtoffers moest negentig procent zich onder behandeling van een arts laten stellen.

In Nederland worden jaarlijks enkele duizenden loopstoeltjes verkocht, vooral voor baby's in de leeftijd van zes tot veertien maanden. Fabrikanten en importeurs hebben altijd gesuggereerd dat loopstoeltjes een positieve bijdrage zouden leveren aan de ontwikkeling van het kind. Volgens de Europese consumentenorganisaties hebben de loopstoeltjes echter een remmend effect op de loopontwikkeling.