GARAM MASALA

Vandaag gaat het roer even om. Ik begin met een recept en plak daar een quiz aan vast. Probeer tijdens het lezen van het recept te bedenken uit welk tijdschrift of krant het afkomstig is en uit welk jaar het gerecht stamt. De mogelijke tijdschriften zijn: 1. Allerhande (van Albert Heijn); 2. het maandblad Santé; 3. de Volkskrant en 4. de Tip (Culinair). Bij de data moet er gekozen worden uit: 1977, 1987, 1992 of 1997.

'Neem 500 gram tahoe, een halve theelepel garam masala, 350 gram geblancheerde jonge spinazie, 225 gram geroosterde pijnboompitten, 1 grote geraspte wortel, 1 in partjes gesneden geschilde peer en de korrels van 1 maïskolf, die in mineraalwater met een scheutje limoensap wordt gekookt. Leg de verschillende ingrediënten in laagjes in een schaal en pocheer ze au bain marie gedurende 15 minuten. Serveer in terracotta-bakjes en garneer met kervel en een als een roos besneden radijsje.

De verschillende vlaggen die ik hierboven plantte en waaruit gekozen moest worden zijn allemaal vals. Het recept is namelijk geen mensenrecept maar een hondenrecept, dat afkomstig is van Greta die in het bezit is van 37 honden en in een stokoude verwaarloosde cottage in Hertfordshire in Groot-Brittannië woont. Greta heeft een hondenkookboek geschreven. Na drie teleurstellende huwelijken met mannen met veel goud en met haar op de borst is ze ervan overtuigd dat honden de liefste en vriendelijkste mensen ter wereld zijn en dat zij een natuurlijk dieet dienen te volgen. “Mensen”, vindt Greta, “die hun hond de hele dag alleen laten en met hun huisdier geen wandeling van 7 mijl maken verdienen bamboesplinters onder hun nagels. En hun benen moeten worden afgezaagd met een kettingzaagje”. Harry Lumb, Greta's agent, die met Greta verschillende interessante langetermijnprojecten bespreekt, geeft toe dat zijn auteur in de dierenvoeding-business niet erg populair is. Nu twee echte recepten voor garam masala. Garam masala is net als kerriepoeder een mengsel van verschillende fijngemalen kruiden, dat vooral in de Indiase en Maleisische keuken wordt gebruikt. Garam masala is heel eenvoudig te maken. Vooral als er nog ergens in huis een ouderwetse elektrische koffiemolen te vinden is. Zo'n apparaatje met een doorzichtige plastic deksel is ideaal voor het fijnmalen van kleinere hoeveelheden kruiden en specerijen. Een glazen potje met zelfgemaakte garam masala lijkt mij een mooi Sinterklaascadeau. Het basisrecept voor garam masala luidt als volgt: rooster om de beurt in een pan met dikke bodem - zonder olie - op een niet te hoog vuur: 1 eetlepel komijnzaad, 1 eetlepel peperkorrels, 1 eetlepel kruidnagel en 1 eetlepel kardemomzaad (dus niet de peulen, waar het zaad in zit). Laat de specerijen afkoelen en maal ze fijn. Een andere soort garam masala wordt gemaakt van gelijke hoeveelheden komijnzaad, kruidnagel, kardemomzaad en peper, waaraan naar smaak een kleinere hoeveelheid kaneelpoeder en een beetje geraspte nootmuskaat wordt toegevoegd.

    • Anne Scheepmaker