Fokker zorgt voor activiteit op stijgende beurs

AMSTERDAM, 26 NOV. Vanochtend was op de beurs weer enige handel in Fokker, na berichten over een mogelijke doorstart van de failliete vliegtuigbouwer. Het fonds, wegens de enorme claims op de failliete boedel nauwelijks nog iets waard, noteerde elf centen hoger op 43 centen.

De Amsterdamse effectenbeurs had vanochtend in grote lijnen de weg omhoog weer gevonden. De AEX-index stond na het middaguur op 881,71 punten, ruim 10 punten boven het slot van gisteren. De beurs volgde min of meer de ontwikkeling op Wall Street, waar ook sprake was van enige winst. Voor positieve impulsen zorgden verder de beurzen in het Verre Oosten, waar zich enig herstel aftekende na de verliezen van de afgelopen dagen. De positieve trend tekende zich vanochtend ook af bij de effectenbeurzen in andere Europese steden.

KLM steeg opvallend met 2,10 gulden, waardoor het aandeel aan het eind van de ochtend 72,60 noteerde. Ahold boekte winst na de fraaie winstcijfers die het concern gistermiddag presenteerde. Gisteren noteerde Ahold al een winst van een gulden. Vanochtend zette de stijging door met 1,60 gulden, waardoor Ahold aan het eind van de ochtend op 53,50 gulden uitkwam.

Océ deed het evenals de afgelopen dagen goed en pakte vanochtend een winst van 3,50 gulden op 222,50. Koninklijke Olie bleef stabiel met een plusje van twee dubbeltjes op 105,40.

Tot de enkele verliezers onder de hoofdfondsen hoorde ASM Lithography, dat met 1,10 zakte tot 126 gulden. Het aandeel vertoont de afgelopen tijd een grote beweeglijkheid, evenals Baan, dat vanochtend 2,50 gulden hoger noteerde op 135,60.

Philips staat enigszins onder druk, al noteerde het aandeel vanochtend een winst van vier dubbeltjes op 131,90. High tech-bedrijven hebben grote belangen in Azië, waardoor de beurshandel wat onzeker is.

De dollar is vanochtend op de Europese wisselmarkten hoger geopend. In Amsterdam kwam een koers van 1,9775 gulden in de notering tegenover een slotkoers van 1,9660 gisteren. Speculatie dat de Britse rente wel eens zou kunnen worden verhoogd, zorgde voor een stijging van de koers van het pond sterling van 3,2990 gulden naar 3,3080.

NEW YORK De effectenbeurs van New York is gisteren met winst gesloten maar de beurs wordt nog steeds beheerst door bezorgdheid over de ontwikkelingen op de financiële markten in Azië. De Dow Jones-index steeg met 41,03 punten tot 7808,95 punten. De grote daling in Tokio gisteren (5 procent) deerde de handel op Wall Street niet. Maar veel geld wilden de beleggers niet in de markt steken. Dat kwam niet alleen door de onzekerheid over Azië, maar ook omdat de handel in New York deze week maar beperkt is. Morgen is de beurs dicht omdat de VS dan Thanksgiving Day vieren. Vrijdag wordt er maar een halve dag gehandeld.

TOKIO De effectenbeurs van Tokio heeft vandaag een herstel laten zien. Het faillissement van het effectenhuis Yamaichi ten spijt ging de Nikkei-index voor 225 fondsen 178,02 punten omhoog naar 16.045,55 punten. Gisteren sloot de Nikkei nog 855 punten lager. Volgens analisten is de stijging in Tokio te danken aan het vertrouwen van de beleggers in de overheid, die heeft toegezegd de financiële sector te zullen saneren.