Duitse studenten demonstreren

Foto: FRANKFURT - Meer dan 10.000 studenten hebben gisteren in Frankfurt gedemonstreerd tegen de aantasting van de kwaliteit van het hoger onderwijs in Duitsland. Het was de eerste in een reeks grote demonstraties die universitaire studenten voor deze week hebben aangekondigd.

Studenten zijn bang dat bezuinigingen de kwaliteit van het onderwijs en het onderzoek ernstig zullen aantasten. Nu al is de situatie volgens velen onhoudbaar. Ongeveer 1,9 miljoen studenten moeten volgens het weekblad Der Spiegel gebruik maken van onderwijsfaciliteiten die bedoeld zijn voor ongeveer 950.000 mensen. Voor de komende jaren wordt een sterke aanwas van studenten verwacht.

De Duitse regering wil de studieduur, waarvoor nu nauwelijks beperkingen bestaan, drastisch aan banden leggen. En sommige politici pleiten voor de invoering van collegegeld. De acties worden gesteund door universiteitsbesturen, en ook door de landelijke werkgeversorganisatie.

Minister van Onderwijs Jürgen Rüttgers wil voor eind van dit jaar een wetsontwerp indienen voor de hervormingen. Gisteren maakte hij in het parlement bekend dat hij 80 miljoen mark extra beschikbaar heeft voor verbetering van de kwaliteit van universiteitsbibliotheken. Op dit moment moeten studenten vaak weken wachten voordat het materiaal waar ze bij bibliotheken om vragen beschikbaar is. (Foto AP)