Dollar geeft winst van Ahold impuls

ROTTERDAM, 26 NOV. De supermarktketens van Ahold in de Verenigde Staten hebben het concern een flinke winstgroei opgeleverd. In het derde kwartaal nam de nettowinst met ruim een derde toe tot 210 miljoen gulden. De winst per aandeel steeg met 30 procent, waarvan de helft een gevolg is van een duurdere dollar.

Dit heeft het detailhandelsconcern gisteren bekendgemaakt. Het bedrijfsresultaat verbeterde met bijna 32 procent tot 405 miljoen gulden.

De beurs reageerde lauw op de winstcijfers. De koers van het aandeel Ahold steeg een gulden tot 51,90.

Ook de omzet profiteerde volop van de valutaschommelingen. De verkopen namen met 3 miljard gulden toe tot 12,3 miljard. Van die stijging kwam 1,2 miljard op rekening van de duurdere dollar die in één jaar bijna 4 dubbeltjes meer waard werd. In de Verenigde Staten zorgden de supermarktketens Stop & Shop en BI-LO voor een omzetgroei van bijna 7 procent tot 3,3 miljard dollar. Het bedrijfsresultaat nam in Amerika met ruim een kwart toe tot 124 miljoen dollar.

Ook de positie van Ahold in Nederland is in het derde kwartaal versterkt. De verkopen namen met 9,2 procent toe tot 3,7 miljard gulden. Zowel Albert Heijn als Schuitema versterkten hun marktaandeel, terwijl ook Etos en Gall & Gall hogere omzetten realiseerden. Het bedrijfsresultaat steeg met ruim 13 procent tot 139 miljoen. Jamin zorgde, voor het tweede opeenvolgende kwartaal, voor een negatief bedrijfsresultaat, maar over de hoogte van het verlies laat Ahold niets los. Begin volgend jaar wordt een nieuwe strategie voor de snoepketen bekendgemaakt.

Ook het bedrijfsresultaat in het Verre Oosten was in het derde kwartaal negatief (26 miljoen gulden). Behalve opstartkosten van nieuwe activiteiten had het ongunstige economische klimaat in die regio een negatieve invloed.

Over de eerste drie kwartalen behaalde Ahold een winst van 651 miljoen gulden, een stijging van 57 procent.

De sterke groei is met name toe te schrijven aan de consolidatie van de vorig jaar verworven Amerikaanse supermarktketen Stop & Shop en de hogere dollarkoers. De totale omzet steeg over de eerste drie kwartalen met 43 procent tot 38 miljard gulden.

Door de resultaten dit jaar is de balanspositie van Ahold verbeterd.