Dittrich vraagt om notitie over kunstvandalisme

AMSTERDAM, 26 NOV. Het Tweede-Kamerlid B. Dittrich (D66) wil een notitie van de regering over beveiliging van openbaar kunstbezit tegen vandalisme. Aanleiding is de beschadiging vrijdag van het schilderij Cathedra van Barnett Newman in het Amsterdamse Stedelijk Museum. Dittrich vroeg ook al om maatregelen nadat begin dit jaar, eveneens in het Stedelijk Museum, een schilderij van Malevitsj door een 39-jarige man met groene verf was bespoten. Staatssecretaris Nuis (Cultuur) kondigde overleg aan met minister Sorgdrager (Justitie) over maatregelen om dergelijke uitwassen te voorkomen

B en W van Amsterdam zijn het eens met het besluit van D66-wethouder E.C. Bakker om de 44-jarige G.J. van B., die voor de tweede keer een doek van Newman vernielde, de toegang tot het museum te ontzeggen. Het gemeentebestuur laat nog de mogelijkheden tot een kort geding tegen de vernieler onderzoeken. Daarmee zou een museumverbod ook juridisch bekrachtigd kunnen worden. Bij de beschadiging van Newmans Who's afraid of Red, Yellow and Blue III in 1986 bepaalde de rechter kort na de aanslag in kort geding, aangespannen door drie verontruste kunstenaars, dat Van B. het museum niet in mocht zolang er geen uitspraak in de strafzaak was.

Directeur Sjarel Ex van het Centraal Museum in Utrecht maakte gisteren bekend dat daar in 1990 ook een schilderij is beschadigd. Een bezoeker heeft Portret van H.M. Koch-De Geer van de Utrechtse magisch-realist Pyke Koch vermoedelijk met een steentje van een ring bekrast. De dader is nooit gepakt omdat de kras pas na enige tijd werd opgemerkt. Ondanks de 10.000 gulden kostende restauratie is de beschadiging nog steeds zichtbaar. De directie besloot de zaak destijds stil te houden omdat zij anderen niet op een idee wilde brengen. Bovendien schaamde zij zich ervoor dat iets dergelijks kon gebeuren. Omdat de discussie over beveiliging op gang is gekomen, besloot Ex duidelijk te maken dat vernieling van kunstwerken geen incidenten zijn.

Het Stedelijk Museum heeft sinds kort een calamiteitenverzekering, waaronder ook vandalisme valt. Elke calamiteit is gedekt tot maximaal 200 miljoen gulden. Cathedra heeft een verzekerde waarde van 5 miljoen gulden.