Deutsche Telekom zet kabel apart

ROTTERDAM, 26 NOV. Deutsche Telekom brengt zijn kabelactiviteiten onder in een afzonderlijke dochteronderneming. Het concern zoekt tevens een partner die wil delen in de grote investeringen die de kabeldivisie moet doen.

De Europese Commissie dringt er al enige tijd op aan dat dominante telecommunicatiebedrijven afstand nemen van hun kabelactviteiten. Kabelbedrijven in Europa mogen vanaf 1 januari 1998 via hun netwerk diensten (Internet, telefonie) aanbieden die concurreren met de telefoniebedrijven. De Commissie vreest dat de concurrentie van de kabelbedrijven gefrustreerd zal worden als PTT's daarover controle behouden. Dit standpunt heeft erin geresulteerd dat Koninklijke PTT Nederland (KPN) zijn belang in de kabelmaatschappij Casema gaat verkopen.

Deutsche Telekom ontkent dat de stap met de kabeldivisie een reactie is op druk van de Europese Commissie. Het bedrijf is eigenaar van meer dan veertig procent de kabeltelevisie-aansluitingen op de Duitse markt (16 miljoen abonnees). Op de zogenoemde ruggegraat, het interlokale netwerk met een zeer hoge capaciteit, heeft Deutsche Telekom een nog sterkere positie. Om het kabelnetwerk (bestemd voor televisiesignalen naar de huiskamer toe) geschikt te maken voor verkeer in twee richtingen (telefonie en Internet) zijn grote investeringen nodig. Deutsche Telekom wees er gisteren op dat de kabeldivisie verliezen maakt van 'honderden miljoenen' Duitse marken.

Behalve voor Internet en telefonie zijn kabelnetwerken van belang vanwege de komst van digitale televisie. Deutsche Telekom wil met Bertelsmann en Kirch digitale betaaltelevisie lanceren op de grootste televisiemarkt van Europa. De Europese Commissie moet hiermee nog instemmen. Zij kon gisteren niet aangegeven of Deutsche Telekom met zijn aangekondigde stap voldoende aan haar eisen tegemoet komt. Behalve het op afstand plaatsen van de kabeldivisie maakte Deutsche Telekom gisteren een samenwerking bekend met France Telecom en het Italiaanse elektriciteitsbedrijf Enel. Gezamenlijk gaan de drie bedrijven telecomdiensten aanbieden op de Italiaanse markt.