Brown ziet lager tekort en hoger groeitempo

LONDEN, 26 NOV. Het begrotingstekort van Groot-Brittannië zal in het lopende jaar (april-maart) uitkomen op 1,5 procent van het bruto binnenlands product. In het komende begrotingsjaar gaat het tekort zelfs naar 0,75 procent. De Britse minister van Financiën, Gordon Brown, heeft dit gisteren in het parlement gezegd.

Brown gaf een soort voorbeschouwing op de ontwerpbegroting voor 1998-99, waarover in maart meer bijzonderheden komen. De vorige regering maakte in november altijd al haar definitieve begrotingsplannen bekend.

De minister zei verder voor het kalenderjaar 1998 een economische groei te verwachten van tussen de 2,25 en 2,75 procent, afhankelijk van hoe zijn plannen aanslaan. In juli hield Brown het voor volgend jaar op 2,5 procent. Hij zei iets optimistischer te zijn geworden, maar liet wel weten dat er aan het loonfront voorzichtigheid dient te worden betracht en dat oververhitting van de economie dient te worden voorkomen.

Brown stelde de gepensioneerden voor deze winter een koudetoeslag van 20 pond (66 gulden) in het vooruitzicht. Uitkeringsgerechtigden kunnen rekenen op een extraatje van 50 pond (165 gulden). Het geld daarvoor komt uit een vermindering van de Britse bijdrage aan de EU-begroting.

Verder verdwijnt de voorheffing voor de belastingen bedrijven. De vennootschapsbelasting gaat omlaag naar van 31 naar 30 procent. Om de laagbetaalden tegemoet te komen, wordt het hele systeem van belastingen en uitkeringen herzien. (Reuter/KRF)