Beursfraude: twee nieuwe verdachten aangehouden

AMSTERDAM, 26 NOV. Justitie heeft gisteren opnieuw twee verdachten in de beursfraudezaak aangehouden. Het zijn ex-directeuren die tevens de oprichters waren van het in opspraak geraakte commissionairshuis Leemhuis & Van Loon, J.S. L. (47) en P. van L. (52). Beiden worden verdacht van deelneming aan een criminele organisatie, witwassen van zwart geld, misbruik van voorwetenschap en belastingfraude.

Justitie had L. al als verdachte aangemerkt, zo bleek tijdens een rechtszitting eind oktober. L. zou onder meer een van zijn cliënten, T. van K. - tot voor kort directeur van Holland Casino's - hebben geholpen met inrichting van een Zwitserse coderekening zonder nummer. Die rekening is mogelijk gebruikt voor het witwassen van zwart geld.

De twee andere ex-directeuren van Leemhuis & Van Loon, H.V. en A. van der R., zijn al eerder aangehouden. Van der R. kwam bij gebrek aan bewijs al na drie dagen op vrije voeten.

Gisteren heeft de Amsterdamse rechtbank de gevangenhouding van V., die al vier weken vast zit, verlengd met nog eens dertig dagen. Officier van justitie H. de Graaff gebruikte gisteren de kans op 'collusie' als belangrijkste argument om de gevangenhouding te verlengen. Dit betekent dat hij bang is dat de verdachten, als ze op vrije voeten worden gesteld, het onderzoek zouden kunnen belemmeren. Tijdens de behandeling in de raadkamer gaf De Graaff aan dat het lopende onderzoek “steeds weer interessante vragen oproept” die hij door de verdachten beantwoord wil zien.

Volgens advocaat J. Verhoef is zijn cliënt H.V. maar twee keer verhoord en is er onvoldoende bewijslast voor een langere gevangenhouding. “Ik heb een paar van die FIOD-jongens gesproken en die zeggen ook dat ze geen urgente vragen meer hebben voor mijn cliënt.”

Uit een psychiatrisch onderzoek in opdracht van Verhoef zou blijken dat H.V. psychisch zwaar lijdt onder zijn gevangenhouding. Verhoef: “De Graaf vindt hem nog niet detentie-ongeschikt. Als het aan hem ligt mag Han alleen in een kist zijn cel uit.”

De gevangenhouding van verdachte ESC Effecten-directeur D. de G. en ex-directeur beleggingen van Philips Pensioenfondsen F.H. is gisteren, net als bij V., verlengd met dertig dagen.

De verdachten die gisteren zijn gearresteerd zijn ieder voor 20 procent eigenaar van Leemhuis & Van Loon. Van L. had zijn belang in het najaar willen verkopen aan de familie Fentener van Vlissingen en de achterblijvende directieleden van het commissionairshuis, maar de verkoop ging op het laatste moment door de beursfraudezaak niet door. L. zou daardoor zijn belang vergroten tot 30 procent.

De nieuwe aanhoudingen zullen het geplaagde commissionairshuis Leemhuis & Van Loon (27 werknemers) geen goed doen. Verscheidene grote institutionele beleggers als Shell Pensioenfonds en Robeco hebben hun relatie met het commissionairshuis al verbroken. Het kantoor heeft nog steeds geen tweede (tijdelijk) directeur naast de eind oktober benoemde J. van de Water aangesteld. De toen aangezochte J. Bresser zag na enkele dagen af van de aangeboden functie als interim-manager.