Beurs Tokio licht in herstel

ROTTERDAM, 26 NOV. De beurs in Tokio beleefde vanochtend ondanks het faillissement van de Japanse bank Tokuyo City weer een kleine opleving. De Nikkei-index steeg met 178 punten tot 16.045, na een verlies van 855 punten een dag eerder.

De opleving lijkt vooral het gevolg te zijn van de verwachting dat de overheid een leidende rol gaat spelen in de sanering van de financiële sector. Gisteren leek de regerende liberale partij in te stemmen met het plan overheidsgeld te steken in een organisatie die tegoeden bij banken waarborgt.

Een andere impuls voor de aandelenhandel in Japan kwam uit de Verenigde Staten. De Dow Jones, graadmeter van de dertig belangrijkste fondsen, steeg gisteren met een half procent tot 7809.

De yen heeft zijn positie ten opzichte van de dollar enigszins versterkt. Na een dieptepunt gisteren met een koers van iets boven de 128 yen, het laagste niveau sinds 1992, kwam vanochtend een notering van 127,10 yen uit de bus.

Het verlies op de al enkele dagen somber gestemde beurs in Seoul viel mee. De index sloot 0,89 punt (0,2 procent) lager op 438,70. Het herstel in Tokio deed de beurs in Hongkong goed. De Hang Seng-index eindigde 264 punten (2,6 procent) hoger op 10.590.