Augusto Pinchet

SANTIAGO - De Chileense generaal Augusto Pinochet begroette gisteren op de stoep van zijn woning in de hoofdstad Santiago een groep militairen en aanhangers - voornamelijk vrouwen - die hem kwamen feliciteren met zijn 82-ste verjaardag. Een militaire muziekband speelde enkele favoriete marsen van de generaal.

Ook een aantal zakenmensen kwam Pinochet feliciteren. In de avond betuigden in diverse plaatsen in Chili aanhangers op straat hun steun aan Pinochet, die nog altijd de opperbevelhebber is van het Chileense leger. Pinochet pleegde in 1973 een coup tegen democratisch gekozen communistische president Salvador Allende. In 1990 trad hij terug als zelfbenoemd president van Chili.

De politie had op verscheidene punten in de hoofdstad manschappen opgesteld om 'ordeverstoringen' de kop in te drukken. De autoriteiten vreesden met name de woede van boze jongeren van de Chileense communistische partij, die spandoeken in Santiago hadden opgehangen waarop “Generaal Perrochet” ('perro' is Spaans voor hond) “een ongelukkige verjaardag” werd toegewenst. In de avond protesteerden leden van linkse en gematigde partijen en van mensenrechtenorganisaties tegen het oude regime van Pinochet, die binnenkort een zetel krijgt in de Chileense Senaat. Acht demonstranten die in de buurt van het hoofdkwartier van het leger wilden komen werden door de politie aangehouden. Zij wilden hem symbolisch een “enkele reis Spanje” aanbieden, waar een onderzoek is gestart naar de schendingen van mensenrechten tijdens het regime van de generaal.