Albright naar gebied Grote Meren

WASHINGTON, 26 NOV. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Madeleine Albright, bezoekt volgende maand zes Afrikaanse landen, waaronder staten in het turbulente Grote-Merengebied zoals de Democratische republiek Congo en Rwanda. Dit heeft het State Department gisteren aangekondigd.

Albright bezoekt van 9 tot 15 december Ethiopië, Rwanda, Oeganda, de Democratische republiek Congo, Zuid-Afrika en Zimbabwe. Het is haar eerste trip naar zwart Afrika sinds zij in januari aantrad als minister. Volgens een woordvoerder is het doel van Albrights reis “het bevorderen van Amerika's belangen in de regio van de Grote Meren, van rechtvaardigheid en de rechtsstaat, van stabiliteit en economische mogelijkheden” als ook het ontwikkelen van een relatie met een nieuwe generatie Afrikaanse leiders. ,Zij gelooft dat de Verenigde Staten de katalysator kan zijn voor de consolidatie van politieke verandering in Afrika”, aldus de woordvoerder. Albrights voorganger Warren Christopher wachtte bijna vier jaar voordat hij in oktober 1996 zijn eerste reis naar zwart Afrika maakte. (Reuters)