Zweden ruziën over vliegreizen van premier

STOCKHOLM, 25 NOV. De Zweedse premier Goran Persson is in opspraak geraakt over zijn voorkeur voor een dure manier van reizen. Zweedse kranten hebben uitgebreid gepubliceerd over Perssons gebruik van vliegtuigen van de Zweedse luchtmacht en van het huren van privé-vliegtuigen die hem naar internationale bijeenkomsten moeten brengen.

De sociaal-democratische Persson verdedigde zich aanvankelijk met de mededeling dat hij niet goed op de hoogte was van de prijzen van dat soort vluchten. Waarop oppositieleider Carl Bildt schamperde dat de premier zich niet achter zijn ambtenaren moest verschuilen. “Hij is verantwoordelijk voor zijn ministerie”, aldus Bildt. De sociaal-democraten doen het in de opiniepeilingen beter dan Bildts Centrumpartij. Maar veel Zweden hebben een voorkeur voor Bildt als premier.

Volgens ingewijden zou Persson alleen al in 1996 meer dan 600.000 gulden aan buitenlandse vluchten hebben besteed. Het Zweedse parlement heeft een onderzoek aangekondigd. (Reuters)