Yamaichi in Nederland onder toezicht

ROTTERDAM, 25 NOV. De Nederlandsche Bank (DNB) heeft gisteren een afgevaardigde aangesteld bij de Nederlandse vestiging van het Japanse effectenkantoor Yamaichi. Volgens een woordvoerder van de toezichthoudende centrale bank moet Yamaichi elk besluit voorleggen aan deze afgevaardigde. “Yamaichi kan op eigen gezag geen enkele actie meer ondernemen.”

De aanstelling van de afgevaardigde, wiens identiteit vanochtend niet werd onthuld, gaat vooraf aan de benoeming van een stille curator of, bij een definitief faillissement, van een bewindvoerder. De vertegenwoordiger van de Nederlandsche Bank moet in elk geval voorkomen dat geld van de dochter naar het in problemen verkerende moederbedrijf worden gesluisd. Nederlandse rekeninghouders - in het geval van Yamaichi alleen bedrijven - zouden anders hun tegoeden kunnen verliezen. “We houden met name de solvabiliteit in de gaten”, aldus DNB.

De Nederlandse vestiging van Yamaichi is een zelfstandige NV, die na het daadwerkelijke faillissement van de Japanse moeder vermoedelijk op korte termijn wordt opgeheven. “Bij een faillissement van de moeder stellen we een bewindvoerder aan en kunnen we tevens de bankvergunning intrekken”, aldus DNB.

In die situatie kan ook naar overnamekandidaten worden gekeken. “Maar het is nog veel te vroeg om daarover te praten.” Bij Yamaichi in Amsterdam, formeel een bankinstelling, werken 28 mensen.