Wijdenbosch: relatie met Nederland is vertroebeld

PARAMARIBO, 25 NOV. De nieuwe onafhankelijke koers van Suriname heeft geleid tot “vertroebelde relaties” met Nederland. Dit zei president J. Wijdenbosch van Suriname gisteravond bij de herdenking van 22 jaar onafhankelijkheid in Paramaribo.

Het “platgetreden pad” dat was gebouwd op koloniale en neokoloniale structuren heeft volgens Wijdenbosch niet het gewenste resultaat gebracht. “Onze koerswijziging, die is gebaseerd op nationale reconstructie, biedt grote perspectieven. Het is de weg die leidt naar een veilige en gegarandeerde toekomst.” Wijdenbosch zei niet hoe hij de toekomstige betrekkingen met Nederland ziet.

Op een massabijeenkomst van de regeringspartij NDP, eveneens gisteravond in Paramaribo, ging voorzitter Desi Bouterse, tevens adviseur van staat, ook in op de relatie tussen beide landen. Bouterse pleitte voor een grondwetsherziening, waarbij ook de relatie tot Nederland betrokken zou moeten worden. Hij bepleitte evenwichtiger betrekkingen.

Met de toespraak besloot Bouterse de sterk tegen Nederland gerichte campagne van de afgelopen weken. Deze campagne kwam vooral op gang nadat de Nederlandse regering aan Paramaribo had duidelijk gemaakt dat het internationale arrestatiebevel tegen Bouterse wegens drugshandel en witwassen van crimineel geld niet wordt ingetrokken. De strafzaak tegen Bouterse's rechterhand, chef defensiestaf kolonel E. Boerenveen, is wel van de baan. Gisteren maakte het openbaar ministerie in Den Haag bekend dat Boerenveen wegens gebrek aan bewijs niet langer wordt vervolgd voor cocaïnehandel.

Zowel in Paramaribo als in Den Haag was met spanning naar de toespraak van Bouterse uitgekeken. De NDP-leider sprak gisteren van een grondwetsherziening die de weg moet banen voor een nieuwe, “vijfde republiek”. Hij wil een “fundamentele hervorming” van de staatsstructuur in Suriname, die in de loop van volgend jaar haar beslag zou moeten krijgen. Hij beschuldigde Nederland ervan de rol van “splijtzwam” te hebben gespeeld bij het Surinaamse streven naar eenheid in het land.

Evenals Wijdenbosch bleef ook Bouterse tamelijk vaag over de gewenste wijzigingen in het staatsbestel, dat zich nu kenmerkt door een sterke positie van de president.