Warmoesstraat, Amsterdam; Politiebureau bij de Wallen mogelijk dicht

AMSTERDAM, 25 NOV. De korpsleiding van de Amsterdamse politie wil het bureau Warmoesstraat sluiten. De reden hiervoor is een reorganisatie van de politiebureaus in de binnenstad van Amsterdam.

De korpsleiding maakte het reorganisatieplan gisteren bekend. Volgens de politie heeft de ophanden zijnde sluiting van het bureau in de Warmoesstraat niets te maken met de affaire-Van Driel. Bureau Warmoesstraat raakte twee maanden geleden in opspraak toen de 48-jarige A. van Driel om het leven kwam nadat agenten hem hardhandig uit het bureau hadden gezet. Van een reorganisatie in de binnenstad is al enige jaren sprake.

De korpsleiding wil de twee districten waarin de politie in het centrum nu is opgedeeld laten opgaan in één binnenstaddistrict. Een team van 150 agenten wordt speciaal belast met de handhaving van de openbare orde en zal worden gehuisvest in het bureau aan de Singel. Dit team zal vooral werkzaam zijn op het Rembrandtsplein, het Leidseplein en de Wallen. De wijkteams, zoals de bureaus Nieuwmarkt, Prinsengracht en Lijnbaansgracht, blijven bestaan maar worden ingekrompen. Zij zijn de afgelopen jaren volgens de korpsleiding te veel belast met de openbare orde. Na de reorganisatie denkt de politie zich weer meer met het reguliere werk te kunnen bezighouden, zoals onderzoek, surveilleren tegen diefstal en zakkenrollerij en dienstverlening aan burgers en bedrijven.

Ook in de buurt waarin de Warmoesstraat ligt, blijft een wijkteam actief. Van de 160 mensen die bij het bureau werken, blijven er circa zestig over. Korpschef J. Kuiper maakte er gisteren voor de regionale zender AT5 geen geheim van dat een verhuizing uit de Warmoesstraat kan betekenen dat aan het moeizame imago een einde komt. “Het bureau is berucht en beroemd. Er heerst een sfeer uit het verleden”, aldus Kuiper. Hij zei zich af te vragen of het wijkteam dat vooral op de Wallen actief is, een faire kans krijgt als het in de huidige gebouwen aan de Warmoesstraat blijft zitten.

De Amsterdamse Politie Vakorganisatie (APV) is er volgens voorzitter F. Kruyer ongelukkig mee dat de korpsleiding de plannen nu naar buiten heeft gebracht. “Er wordt meteen de link gelegd met de zaak-Van Driel. Dat is hoogst ongelukkig, want het heeft er niets mee te maken.” Een verhuizing uit de Warmoesstraat kan volgens hem verstandig zijn, omdat de gebouwen uit de zestiende eeuw niet meer voldoen. “Maar de korpschef kan het wel vergeten dat zo aan de slechte reputatie een einde komt.” Over de reorganisatie is de APV wel te spreken, als er maar niet aan de functies wordt getornd.

De korpsbeheerder, burgemeester S. Patijn, het Regionaal College van korpsbeheerders en de ondernemingsraad moeten het reorganisatieplan nog goedkeuren. Vervolgens zal een nieuwe districtschef als projectleider de reorganisatie vanaf begin volgend jaar in gang moeten zetten.