TV publiek

Foto: In VARA's Lagerhuis klinkt de stem van het volk vaak luider dan uit Den Haag. Een panel met twintig representanten van de samenleving komt in een van het Engelse parlement afgeleid decor aan het woord over wat de gemoederen bezighoudt. Met de innemende en, als het nodig is, alerte Paul Witteman als gespreksleider en Marcel van Dam in de rol van verbale krachtpatser.

Naast het panel is in de Amsterdamse Rode Hoed ruimte voor maximaal 250 man publiek. Carool Peters (geruit shirt zonder jasje) gaat eens in de twee weken mee met zijn vrouw (Anita van de Kamp) die in het panel zit. Niet elke week, want daarvoor heeft de 33-jarige bedrijfsleider van een varkensbedrijf geen tijd. “We hebben ook nog schapen, paarden en honden. Die kunnen we niet elke week aan anderen overlaten.” Het is ook een hele reis vanuit Megen (in de buurt van Oss) naar Amsterdam. Als hij thuis is, zit hij wel al tien minuten voor de uitzending begint voor de buis. Meestal gaan een paar vrienden of kennissen mee die het leuk vinden om eens te zien hoe een tv-programma wordt gemaakt. Een beetje afhankelijk van het onderwerp vindt Carool Peters het een goed programma. “Er komen vaak hevige discussies los, het is niet zo maar een praatprogramma.” Het Lagerhuis is in zijn tweede seizoen en trekt iedere zaterdagavond een kleine 800.000 kijkers. (Foto Roger Cremers)