Tafeltennisduo krijgt financiële steun voor olympisch programma

ROTTERDAM, 25 NOV. De tafeltennissers Danny Heister en Trinko Keen zijn een samenwerkingsverband aangegaan met de sportkoepel NOC*NSF. Het tweetal wil zich de komende jaren gaan toeleggen op het dubbelspel en hoopt bij de Olympische Spelen in Sydney een medaille in de wacht te slepen. Heister en Keen krijgen ook financiële steun van de nationale tafeltennisbond (NTTB).

Heister en Keen (beiden 26) zijn al enige jaren de beste tafeltennissers van Nederland. In het enkelspel behoren ze tot de internationale subtop. Af en toe verslaan ze een sterker geachte tegenstander. Bij de grote toernooien komen ze steevast tekort tegen de favorieten. In het dubbelspel kunnen ze zich wel meten met de beste tafeltennissers van Europa. De linkshandige Heister en de linkshandige Keen zijn gevreesd bij de Zweedse en Oost-Europese opponenten.

Heister en Keen klagen al jaren over de gebrekkige financiële middelen bij de NTTB. Ze missen optimale trainingsfaciliteiten, die hen in staat stellen de kloof met de wereldtop te dichten. Door de geldelijke steun van NOC*NSF kan het duo zich de komende jaren concentreren op de sportieve prestaties. “We zijn er sinds de Spelen van Atlanta van overtuigd dat we in Sydney een kans maken”, zegt Keen.

Beide spelers worden de komende drie jaar getraind door Paul Haldan en Peter Engel. Laatstgenoemde is bondscoach en aangesteld door de NTTB. Haldan is op voorspraak van Heister en Keen aan het begeleidingsteam toegevoegd. Haldan is geboren in Hongarije en als tafeltennisser bekend geworden in Nederland. Na zijn actieve loopbaan heeft Haldan zich toegelegd op een trainersfunctie. Hij verwacht geen problemen met zijn collega Engel. “We werken in nauw overleg. We nemen samen de beslissingen. De spelers en wij zijn alle vier eindverantwoordelijk voor het resultaat.”

Het samenwerkingsverband tussen de spelers, de trainers, de bond en de sportkoepel wordt elk jaar geëvalueerd. Zolang alle partijen tevreden zijn, wordt de financiële steun voortgezet. Mocht de geldkraan worden dichtgedraaid, blijven Heister en Keen zich zonder extra middelen voorbereiden op de Spelen. “Dan maar zonder poen”, aldus Heister.

Volgens technisch directeur Joop Alberda van NOC*NSF kijkt de sportkoepel bij de evaluatie niet alleen naar de resultaten van het mannendubbel, maar ook naar de de medische begeleiding, de motivatie en het management. De NTTB beschouwt Heister en Keen als de grootste kanshebbers voor een olympische medaille. De eerste test volgt komend voorjaar in Eindhoven, waar het Europees kampioenschap wordt afgewerkt.