Schmitz koopt uitgewezen Sri-Lankees vrij

DEN HAAG, 25 NOV. Justitie heeft een fout gemaakt bij de uitzetting van de uitgeprocedeerde asielzoeker Johnson naar Sri Lanka. Staatssecretaris Schmitz heeft dit vanochtend voor Radio 1 gezegd. De man is, na zijn uitzetting met een vervalst paspoort, opgesloten in Sri Lanka.

Justitie heeft hem vervolgens vrijgekocht voor 3.000 gulden. De asielzoeker werd op 15 oktober van zijn bed gelicht, nadat zijn asielaanvraag was afgewezen. Vervolgens werd hij op het vliegtuig naar Sri Lanka gezet. Twee leden van de Nederlandse ambassade hebben hem daar opgewacht en overgeleverd aan een speciale eenheid van de Sri Lankese autoriteiten. Deze hebben hem in elkaar geslagen en hem vervolgens in de gevangenis gegooid, aldus C.J. Schoorl, de advocaat van de Sri-Lankees. Asielzoekers uit Sri Lanka zijn vooral afkomstig uit het noorden van het land waar een strijd woedt tussen Tamil Tijgers en de regering.