Proces verdachten bomaanslagen in Parijs begonnen

PARIJS, 25 NOV. In Parijs is gisteren het proces geopend tegen een veertigtal mannen en een vrouw die ervan worden verdacht logistieke steun te hebben gegeven bij de serie bomaanslagen die Parijs in 1995 heeft getroffen. De Franse justitie gaat er van uit dat de Algerijnse Gewapende Islamitische Groep (GIA) de aanstichter was.

De meeste verdachten zijn jonge Algerijnse immigranten van de tweede generatie, met weinig opleiding en over het algemeen geen vast werk. Zij zouden de laatste jaren systematisch zijn geworven om de gewapende strijd tegen het Algerijnse regime van president Zéroual met gewapende middelen in Frankrijk te ondersteunen.

De Franse justitie en veiligheidsdiensten hechten weinig geloof aan de theorie, die wil dat de aanslagen het werk waren van de Algerijnse geheime dienst. In vraaggesprekken met het Britse weekblad The Observer en de Franse krant Le Monde hebben anonieme Algerijnen, die zich voordeden als leden de geheime dienst van Zéroual, die stelling onlangs verkondigd. Volgens Franse autoriteiten kloppen te veel feiten niet met hun bevindingen.

De meeste verdachten behoren tot een groep die in Chasse-sur-Rhône is gevestigd. Andere ondersteuningsgroepen van de GIA zouden in Vaulx-en-Velin en Lille actief zijn geweest. Het zijn niet de directe daders noch de organisatoren van de campagne die Frankrijk in 1995 maanden in haar greep hield. De Algerijnse hoofdverdachten zijn voortvluchtig.

De serie begon met de ontploffing van een bom in juli in het metro- en treinstation Saint-Michel waarbij acht doden en 84 gewonden vielen. De serie ging door in Parijs, en in de trein Parijs-Lyon, tot oktober. In december '96 ontplofte opnieuw een bom in het Parijse station Port Royal; daarbij vielen vier doden en 91 gewonden. Over de daders van die laatste aanslag tast de politie in het duister.

Anonieme justitiebronnen verklaren vandaag in het dagblad Le Figaro dat de belangrijkste figuren achter deze aanslagen helaas in andere Europese landen bewegingsvrijheid genieten. Groot-Brittannië wordt genoemd, België “zou het beter kunnen doen”, maar in de woorden van “een gespecialiseerde Franse magistraat”: “Nederland is en blijft een vrijhaven voor terroristen”.