Proces Papon weer verdaagd

BORDEAUX, 25 NOV. Het proces tegen de Franse oud-ambtenaar Maurice Papon, die verantwoordelijk wordt gehouden voor de deportatie van bijna 1600 joden, zal opnieuw worden verdaagd. Papon werd vorige week in het ziekenhuis opgenomen met ernstige longklachten. Artsen verwachtten toen dat het proces donderdag hervat zou kunnen worden. Volgens een Parijse longarts is de 87-jarige Papon echter nog niet voldoende hersteld. Donderdag moet de rechter beslissen wanneer het proces wordt vervolgd.

De Franse wetgeving laat niet toe dat het proces doorgaat zonder toestemming van de verdachte als die zelf niet aanwezig is. Advocaten van nabestaanden van slachtoffers in het proces beschuldigen de verdediging van Papon ervan diens leeftijd en gezondsheidtoestand te misbruiken om het proces te vertragen.

Oorspronkelijk zou het proces voor Kerstmis worden afgerond. Nu gaat justitie ervan uit dat het ten minste tot februari zal duren. De negen juryleden kunnen daardoor in problemen komen. De meesten van hen zijn gedurende de procesgang niet in staat hun normale werk te verrichten en zij krijgen alleen maar compensatie voor hun justitiële taak op dagen dat het Hof zitting heeft. (AP, Reuters, AFP)