Persoonsgebonden Club Card op komst

ZEIST, 25 NOV. De clubs van het betaalde voetbal praten in januari tijdens een buitengewone algemene vergadering over de wijze waarop volgend seizoen een persoonsgebonden Club Card wordt ingevoerd. Op die zitting zal mr. H. Kesler waarschijnlijk worden gekozen tot voorzitter van de sectie betaald voetbal.

De komende weken hebben de clubs en de Centrale Spelers Raad (CSR) formeel nog de gelegenheid tegenkandidaten aan te dragen. De voordracht van het voormalige bestuurslid van FC Twente werd gisteravond tijdens de najaarsvergadering evenwel met applaus begroet. De CSR heeft al ingestemd met Kesler als opvolger van Jos Staatsen.

De eerste grote opdracht waarmee Kesler wordt geconfronteerd is de invoering van de persoonsgebonden Club Card. Deze maatregel vormt een onderdeel van de afspraken die het profvoetbal met de overheid, politie en burgemeesters heeft gemaakt. Het nieuwe identiteitsbewijs, waarop volgens plan een kleurenfoto van de houder wordt geplakt, moet fraudebestendiger worden dan de huidige Club Card die als servicekaart was bedoeld. Het plastic pasje verwisselt nog weleens van eigenaar. Daardoor kunnen vandalen die een stadionverbod hebben gekregen zich toch toegang verschaffen tot voetbalwedstrijden.

Binnen de voetbalwereld wordt momenteel gediscussieerd over de vraag of de persoonsgebonden Club Card mag worden uitgeleend. Een van de drie experimenten die lopen voorziet in een koppeling met de seizoenkaart. Uitgangspunt is dat te allen tijde de identiteit van de drager kan worden vastgesteld. De automatische toegangscontrole biedt de mogelijkheid ongewenste bezoekers straks buiten de muren van de stadions te houden.

Ofschoon al op de voorjaarsvergadering tot de invoering van de persoonsgebonden Club Card werd besloten, zet een kleine minderheid van de clubs vraagtekens bij het identiteitsbewijs dat elke voetbalsupporter straks moet bezitten om een voetbalwedstrijd te kunnen bezoeken. Buiten de vergadering ageerde FC Zwolle-voorzitter G. Sporre tegen de Club Card. Hij sprak over de “marketingmisser van de jaren negentig” waarmee supporters van zijn club zitten te kwartetten.

Officieel kan elke voetbalfan in het bezit zijn van slechts één Club Card. De praktijk is momenteel anders. Volgens Sporre vormt de Club Card voor veel potentiële voetbalsupporters een belemmering naar het voetbal te gaan. Dat merken vooral de kleine clubs aan den lijve. De Club Card scheelt volgens Sporre gemiddeld vijfhonderd bezoekers per wedstrijd en tonnen aan recettes.

Volgens bestuurslid veiligheidszaken M. van Praag en aanstaand voorzitter Kesler is in de besloten algemene vergadering gisteren niets gebleken van oppositie tegen de persoonsgebonden Club Card. “Wel zijn er kanttekeningen geplaatst over de financiële en sociale gevolgen die de invoering van zo'n kaart met zich meebrengen. Daarover gaan we nu juist in de volgende vergadering van gedachten wisselen”, aldus Van Praag. Sporre vroeg zich buiten de vergadering af of de nieuwe Club Card betaalbaar, betrouwbaar en functioneel is. Kesler bevestigde dat Heerenveen in een brief vragen heeft gesteld over de financiële aspecten en de publieksvriendelijkheid van de Club Card. De Friezen zouden gesteund worden door Willem II.

Hoe het ook zij, de clubs delen in meerderheid de mening van het sectiebestuur dat nieuwe maatregelen noodzakelijk zijn om de veiligheid in de stadions te verhogen. Van Praag kreeg bijval toen hij voorstelde dat alle voorzitters de verantwoording moeten nemen voor het veiligheidsbeleid van hun club. Van Praag: “Iedereen beseft dat het twee voor twaalf is. Er is om technische redenen bovendien haast geboden met de besluitvorming over de nieuwe Club Card.”

De clubs kregen van het bestuur betaald voetbal te horen dat de KNVB vanaf volgend seizoen niet meer zo welwillend meewerkt aan verzoeken om wedstrijden te verschuiven. Dit om een regelmatiger competitieverloop te bewerkstelligen. Kesler: “Dat betekent natuurlijk niet dat de zuidelijke clubs geen carnaval meer mogen vieren.”

De bestuurders spraken verder af dat gele en rode kaarten in bekerwedstrijden niet van toepassing zijn in de competitie. En andersom. Het dragen van vaste rugnummers wordt in het vervolg vrijgelaten. En verder werd gediscussieerd over beschermende maatregelen voor jeugdopleidingen. Aan Europees commissaris K. van Miert wordt voorgelegd of contracten voor voetballers tussen 18 en 24 jaar en een bescheiden vergoedingenstelsel niet in strijd is met het Bosman-arrest.

Enigszins verrassend was de voordracht van mr. H. Kesler voor de functie van voorzitter betaald voetbal. Na het echec met Sport7 en de ontwikkelingen rond de Eredivisie NV werden diverse kopstukken uit de politiek benaderd, maar zij bedankten voor de eer. Kesler stond aanvankelijk net als G. Bouwer ter discussie in het nieuwe sectiebestuur omdat hij ook deel uitmaakte van het bestuur-Staatsen dat verantwoordelijk werd gesteld voor de uitglijder met Sport7. Gisteravond kreeg Kesler volgens Van Praag echter de warme steun van de clubvertegenwoordigers.

    • Erik Oudshoorn