'Onrechtvaardig rechtssysteem in Saoedi-Arabië'

ROTTERDAM, 25 NOV. Het gerechtelijk systeem in Saoedi-Arabië is “fundamenteel onrechtvaardig”, en dat heeft er onder andere toe bijgedragen dat foltering “geïnstitutionaliseerde praktijk” is geworden. Dat meldt de internationale mensenrechtenorganisatie Amnesty International in een vandaag uitgekomen rapport getiteld 'Achter gesloten deuren: onrechtvaardige processen in Saoedi-Arabië'.

Verdachten worden zonder uitzondering aangehouden zonder arrestatiebevel, worden afgesloten gehouden van de buitenwereld en gedurende lange periodes vastgehouden zonder vorm van proces, zonder kans om de wettigheid van hun detentie aan te vechten. Processen hebben plaats achter gesloten deuren, en beschuldigden krijgen geen kans hun recht op verdediging effectief uit te oefenen.

Volgens Amnesty zijn duizenden politieke en religieuze activisten volkomen willekeurig van hun vrijheid beroofd. Gebrek aan justitieel toezicht verzekert de veiligheidsdiensten dat ze hen straffeloos kunnen folteren. Veroordeling is uiteindelijk een eenvoudige zaak, zelfs al zijn de straffen ernstig: zoals geseling, amputatie en de dood. Gisteren werd nog een Pakistaan onthoofd op beschuldiging van moord; het totale aantal executies dat dit jaar in Saoedi-Arabië is gemeld, kwam daarmee op 120. Amnesty wijst erop dat vrouwen en armen, met name buitenlandse gastarbeiders, die al officieel of officieus worden gediscrimineerd, extra te lijden hebben onder het gebrekkige justitieel systeem.