Nederlanders goed op dreef; Hevig onweer treft golfers in Zuid-Spanje

ROTTERDAM, 25 NOV. Hoe en wanneer het door hevige regenval geteisterde kwalificatietoernooi voor de Europese Tour gaat eindigen, valt met geen mogelijkheid te voorspellen. Wel lijkt het zeker dat Rolf Muntz volgend jaar in het Europese circuit gezelschap krijgt van drie andere Nederlanders.

De twee banen in Zuid-Spanje waarop het kwalificatietoernooi wordt afgewerkt, San Roque GC en Guadalmina GC, zijn na talloze hoosbuien doorweekt. Gisteren werd het spel op Guadalmina vanwege onweer opnieuw gestaakt. Voor Alberto Binaghi kwam die onderbreking te laat. De Italiaanse golfer wandelde met opgestoken paraplu over de baan toen hij werd getroffen door de bliksem. Binaghi werd met spoed naar het ziekenhuis vervoerd. Hij kwam met de schrik vrij en de artsen gaven hem zelfs toestemming het toernooi te vervolgen.

Door het aanhoudende noodweer ligt het speelschema volledig overhoop. Vast staat dat het toernooi zal worden ingekort tot vijf, in plaats van zes speelronden. Als de weersomstandigheden het toelaten zullen de spelers die gisteren door onweersbuien van Guadalmina werden verjaagd, hun vierde ronde vandaag voltooien. Alle 180 deelnemers hebben dan 72 holes gespeeld. De beste 75 in het klassement zullen morgen de vijfde en laatste ronde spelen, met als inzet veertig startbewijzen voor de Europese Tour in 1998. Als er morgen niet gespeeld kan worden - er wordt andermaal regen voorspeld - geldt de uitslag van de vierde ronde als einduitslag.

Voor drie van de vijf Nederlandse deelnemers zijn de vooruitzichten rooskleurig. Robert-Jan Derksen en Chris van der Velde bezetten na vier ronden met een score van 280 slagen de gedeelde eerste plaats. De 23-jarige Derksen, vorig jaar overgestapt naar de professionals, is zeker van zijn zaak. Hij liet scores noteren van 76-66-67-71. “Dit geef ik niet meer uit handen. Het maakt me eerlijk gezegd niet veel uit of er nu wel of niet een vijfde ronde komt. Ik heb op het moment zo veel zelfvertrouwen. Ik zie nergens tegenop.”

Van der Velde speelt zijn zesde kwalificatietoernooi en zal waarschijnlijk voor de vierde keer een tourkaart te veroveren. Hij speelde vanochtend de laatste twee holes van zijn vierde ronde. Hij maakte een birdie op zeventien en speelde par op achttien voor een ronde van 69. Hij steeg daarmee naar de gedeelde eerste positie.

Van der Velde, die zijn opleiding in Amerika genoot, ondervindt weinig hinder van het slechte weer in Spanje. “Het is in dit toernooi vooral zaak rustig te blijven, je niet te ergeren aan de omstandigheden en de voortdurende onzekerheid of er wel gespeeld zal worden. Zodra je op de baan staat moet je slag voor slag spelen en niet denken aan wat is geweest of wat nog komen gaat.”

Maarten Lafeber, die gisteren wel zijn vierde ronde voltooide, bezet na 72 holes met een score van -3 (73-68-74-70) de 13de plaats. Als het aan de 22-jarige Eindhovenaar ligt, wordt er morgen geen vijfde ronde gespeeld. “Zodra iedereen de vierde ronde heeft afgewerkt, mag het van mij weer hondenweer worden. Dan ben ik zeker van een tourkaart.”

Als Lafeber inderdaad een startbewijs verovert, heeft hij een droomstart in een profcarrière die pas enkele weken geleden begon. “Ik ben niet verbaasd over mijn goede spel. Door mijn prestaties in het Dutch Open wist ik dat ik ook dit niveau aankan. Gisteren sloeg ik de bal eigenlijk voor 't eerst dit toernooi echt goed. Ik miste drie putts van minder dan een halve meter, anders was ik nog verder geklommen in het klassement.”

Terwijl Lafeber hoopt op regen, verlangt Steenkamer naar zonnige omstandigheden aan de Costa del Sol. Hij staat na vier ronden met een score van plus vier op de 69ste plaats. Deze klassering is onvoldoende voor een tourkaart, maar wel goed genoeg om door te gaan naar de laatste ronde.

    • Gerard Louter