Landbouw wil meer inspraak voor vissers

DEN HAAG, 25 NOV. Voor visquota-adviezen van visserijbiologen moet een certificeringssysteem komen. Daarover zijn minister Van Aartsen (Landbouw, Natuurbeheer en Visserij) en de Tweede Kamer het eens, zo bleek gisteren bij de behandeling van de begroting visserij. Van Aartsen wil de visserijsector meer inspraak geven bij het vaststellen van de Europese quota voor onder meer schol, tong en bot.

De strijd tussen sector en biologen over de visquota woedt al enkele jaren. Nu de ACFM, de organisatie van Europese visserijbiologen die de quota vaststelt vrijwel maandelijks met forse bijstellingen komt, hebben zowel de sector als de politiek het vertrouwen in dit instituut verloren. Met name het quotum voor schol had de afgelopen jaren een grillig verloop: in 1993 mocht er nog 175.000 ton gevangen worden, in 1997 77.000 ton, later dit jaar stond 91.000 ton gepland, maar dat is enkele weken daarna weer teruggebracht tot 82.000 ton.

Van Aartsen zei gisteren “enorm veel moeite” te hebben met de enorme fluctuaties in de ACFM-peilingen. “Ik ben er heel ongelukkig mee. De biologen zijn niet de witte engelen op aarde. Het is nodig dat we zeer kritisch blijven en de systematiek goed in de gaten houden. Dat kan met certificering van hun kwalificaties”, aldus de minister.

Volgens VVD-woordvoerder Vos is het “niet te verteren” dat de Nederlandse vissers er alles aan doen om de quota na te leven, terwijl in Schotland de regels worden overtreden. “Paradoxaal genoeg mogen de Schotten volgend jaar meer vis vangen, terwijl de Nederlandse sector wederom gekort wordt”, aldus Vos. Van Aartsen zou zich volgens de Kamer meer moeten inzetten voor het professionele kweken van vis. Volgens PvdA'er Huys gebeurt dat nu te weinig.