Krant verboden in Wit-Rusland

MINSK, 25 NOV. De belangrijkste oppositiekrant van Wit-Rusland, Svaboda ('Vrijheid'), heeft gisteren van het Opperste gerechtshof voor economische zaken een verschijningsverbod opgelegd gekregen. Eerder al had het staatscomité voor de pers van president Loekasjenko de krant een waarschuwing gegeven wegens twee artikelen die tot doel zouden hebben “sociale spanningen in de maatschappij te vergroten”.

In een van de artikelen maakte Svoboda een vergelijking tussen het huidige regime van Loekasjenko, wiens macht sinds een omstreden referendum vorig jaar vrijwel ongelimiteerd is, en de zuiveringen van Stalin in 1937. Sinds het referendum heeft Loekasjenko de oppositie aan banden gelegd, ondanks protesten van de internationale gemeenschap. Svoboda, dat in 1990 voor het eerst verscheen, is sinsdien uitgegroeid tot de belangrijkste spreekbuis van de oppositie in Wit-Rusland. De hoofdredacteur noemde de sluiting gisteren een “wraakactie” en zwoer door te gaan met publiceren. “Als deze krant niet meer mag, dan publiceren we een andere.” (AFP, AP)