Irak: VS zijn uit op nieuwe confrontatie

BAGDAD/ WASHINGTON, 25 NOV. Irak heeft Washington er vandaag van beschuldigd een nieuwe crisis te willen uitlokken met zijn eis dat wapeninspecteurs van de Verenigde Naties vrije toegang krijgen tot presidentiële paleizen.

Volgens de regeringskrant Al-Jumhuriya “dwingen de Verenigde Staten hun elementen in de inspectieteams van de VN-wapencommissie UNSCOM om dergelijke symbolen (van Iraakse soevereiniteit) te inspecteren om een crisis te creëren”.

President Bill Clinton herhaalde gisteren in Vancouver de Amerikaanse eis dat de inspecteurs op hun speurtocht naar Iraakse massa-vernietigingswapens ook ongehinderd toegang krijgen tot de presidentiële paleizen. “Er zijn 78 dergelijke paleizen in Irak. Vele zijn grote complexen. Sommige omvatten in feite meer land dan Washington DC”, zei Clinton.

De Amerikaanse minister van Defensie, William Cohen, sprak zondag van 63 plaatsen waar de inspecteurs geen toegang kregen, terwijl VN-ambassadeur Bill Richardson het had over “meer dan 60 plaatsen, waaronder 43 presidentiële paleizen”. Clintons Nationale Veiligheidsadviseur, Sandy Berger, erkende gisteren in antwoord op vragen naar deze discrepantie “heel eerlijk gezegd” niet te weten “wat het precieze aantal was”, maar voegde eraan toe dat niet het daadwerkelijke aantal maar het principe telt. Een woordvoerder van het Iraakse ministerie van Informatie zei dat “slechts drie presidentiële plaatsen, die de symbolen zijn van de nationale soevereiniteit, van inspectie zijn uitgesloten”. Bagdad houdt vol dat hierover in 1996 een regeling met UNSCOM is bereikt.

De inspecteurs zelf, die vrijdag terugkeerden in Irak na afloop van de jongste confrontatie tussen Saddam Hussein en de VS en VN, hebben de afgelopen dagen nog niet geprobeerd dergelijke 'gevoelige plaatsen' te bezoeken.

De Veiligheidsraad van de VN is er gisteren weer niet in geslaagd het eens te worden over aanbevelingen over het werk van de inspecteurs. De meningsverschillen tussen de VS en Rusland die de afgelopen dagen tot tweemaal toe hebben geleid tot verdaging van de zitting, betreffen met name eventuele wijzingen in de samenstellingen en de werkwijze van UNSCOM. (Reuters, AFP, AP)