Gucci koopt Zwitserse horlogemaker Severin

AMSTERDAM, 25 NOV. Het Italiaanse modehuis Gucci, dat een beursnotering in Amsterdam heeft, neemt de Zwitserse horlogemaker Severin Motres over. Gucci betaalt 150 miljoen dollar (bijna 295 miljoen gulden) voor de Zwitserse onderneming die al 23 jaar in licentie horloges voor Gucci maakte. Het Italiaanse modehuis is onder meer bekend van zijn tasjes, schoenen en stropdassen.

Severin Montres was vorig jaar goed voor een omzet van 188 miljoen dollar en een bedrijfsresultaat van 43 miljoen dollar. Gucci zelf boekte vorig jaar een omzet van 881 miljoen dolar. Gucci betaalt de overname uit eigen middelen. Het Zwitserse bedrijf zal onmiddellijk bijdragen aan de winst per aandeel.

Bestuursvoorzitter D. de Sole zinspeelde vorige maand al op een overname van een bedrijf dat behoefte heeft aan vers kapitaal en een nieuwe strategie. De Sole zei vandaag dat de aankoop van Severin Montres “een uitstekende mogelijkheid is om onze merkbekendheid te vergroten”. Op langere termijn verwacht hij kostenbesparingen op het gebied van distributie en administratie. Gucci maakte vanochtend tevens bekend dat de onderneming drie miljoen aandelen terugkoopt.Volgens De Sole is het een gunstig moment voor inkoop van eigen aandelen omdat de koers afgelopen maanden flink is teruggelopen. Inkoop van eigen aandeel is meestal gunstig voor de beurskoers omdat de winst per aandeel stijgt. (ANP)