Elfstedenbestuur wil einde ledenstop

LEEUWARDEN, 25 NOV. Het lidmaatschap van de Vereniging 'De Friesche Elf Steden' is niet langer een garantie voor deelname aan de Elfstedentocht. De ledenstop van de Elfstedenvereniging wordt na de volgende, zestiende tocht der tochten opgeheven. Voorzitter H. Kroes van het Elfstedenbestuur maakte de plannen vanmorgen bekend in Leeuwarden. De leden van de vereniging moeten volgende maand nog wel toestemming verlenen aan de plannen.

Bij een eventuele zeventiende editie komen de leden die de zestiende Elfstedentocht niet hebben gereden, het eerst in aanmerking voor deelname. Het lidmaatschap is dan geen garantie meer voor een startbewijs. Kroes: “Je kunt lid worden van de vereniging, maar om mee te doen aan de Elfstedentocht gelden andere regels die we nog nader moeten uitwerken.” Het bestuur wil het systeem van loting in elk geval afschaffen. Kroes: “Leden willen zeker weten of ze mogen meedoen. Bij een loting is dat niet het geval.”

De ledenstop werd in 1987 ingesteld omdat er destijds veel meer rijdende leden waren (ruim twintigduizend) dan de zestienduizend beschikbare startplaatsen. Momenteel telt de Elfstedenvereniging ruim vijftienduizend rijdende leden en ruim zevenhonderd niet-rijdende leden. Elk jaar wordt een aantal potentiële deelnemers (PD'ers) ingeloot. Zij krijgen een startbewijs voor de volgende tocht. Als de zestiende schaatsklassieker verreden is, zullen deze PD'ers automatisch rijdend lid worden van de vereniging.