Duitsers bouwen cruiseschip met koopappartementen

KIEL, 25 NOV. De Duitse scheepswerf Howaldtswerke-Deutsche Werft (HDW) gaat voor 850 miljoen mark een cruiseschip bouwen waarop 250 appartementen en 182 gastverblijven komen te staan. De order, afkomstig van de op de Bahama's afkomstige rederij ResidenSea, is de grootste in zijn soort die HDW tot nu toe heeft binnen weten te halen.

Aan luxe zal het de opvarenden niet ontbreken. Behalve de woningen herbergt het schip zeven restaurants, de nodige bars, een bioscoop, een casino, kuurbaden, een tennisbaan, kantoorruimte en een plaats voor een effectenmakelaar.

Het schip, dat tegen de vijfhonderd bemanningsleden krijgt, loopt in de tweede helft van 2000 van stapel. De volledig gemeubileerde appartementen variëren in grootte tussen de 100 en 300 vierkante meter en kosten tussen de 1,2 miljoen en 4,3 miljoen dollar.

Er zijn er al 65 van verkocht en er liggen reserveringen voor 55 ervan. De appartementen kunnen door de toekomstige eigenaren ook worden verhuurd.

Als er 100 miljoen dollar binnen is, wordt de opdracht om het schip te bouwen definitief. Vermoedelijk zal dat eind januari zijn. Er wordt een opbrengst van 550 miljoen dolar verwacht.

Het voorlopige contract werd maandag ondertekend. Directievoorzitter Freddy M. Dellis van ResidenSea loofde daarbij de ervaring van HDW bij de bouw van high-techschepen. HDW-topman Jürgen Gollenbeck zei ervan overtuigd te zijn een schip van de allerhoogste kwaliteit te kunnen leveren. Het voorlopige contract behelst de mogelijkheid voor de bouw van nog twee van zulke schepen als blijkt dat het eerste schip succes heeft.

Howaldtswerke-Deutsche Werft heeft een omzet van 1,3 miljard mark per jaar en telt 3000 werknemers. De werf bouwt op het ogenblik aan een luxe cruisseschip dat komend voorjaar voor het eerst gaat varen. Bovendien levert de werf container- en marineschepen en heeft ze over werk niet te klagen.