Duitse studenten protesteren tegen bezuinigingen

BONN, 25 NOV. De studenten in Duitsland gaan massaal de straat op om te protesteren tegen nieuwe bezuinigingen op het hoger onderwijs. Gisteren hebben in steden als Berlijn en Darmstadt al vele duizenden studenten gedemonstreerd. Voor donderdag hebben de studenten een grote 'Mars naar Bonn' aangekondigd, die het begin van een actieweek inluidt.

De studenten hebben alle professoren en medewerkers van de universiteiten opgeroepen aan de demonstratie mee te doen.

“We zijn alle bezuinigingen beu, we moeten al veel te lang met te weinig middelen werken”, zei een studente van de Vrije Universiteit in Berlijn gisteren tijdens de acties. De aangekondigde besparingen voorzien onder andere in een verdere vermindering van voorzieningen en van het aantal hoogleraren.

De voorzitter van de verzamelde rectores-magnifici van alle universiteiten in Duitsland, Klaus Landfried, ondersteunt de acties. “De bezuinigingen bij de universiteiten zijn kortzichtig en niet langer verantwoord”, meent Landfried.

In de bibliotheken ontbreken talloze leerboeken en de verhouding van één docent voor 90 tot 100 studenten noemde Landfried vergeleken met het buitenland “grotesk”. “Als ik vandaag student was, zou ik me bij de demonstranten aansluiten”, zei Landfried tijdens een persconferentie in Bonn.

Hij wees erop dat Bonn het verkeerde adres is voor de aangekondigde 'lange mars'. De regering in Bonn financiert de universiteiten slechts voor tien procent, voor de overige negentig procent zijn de deelstaten zelf verantwoordelijk.

De studentenacties worden ook gesteund door de voorzitter van de Duitse werkgevers Dieter Hundt. Net als Landfried kritiseerde Hund de “overvolle collegezalen, verwaarloosde bibliotheken en vacante leerstoelen”. Hij sprak zich tegelijkertijd uit voor ingrijpende hervorming van het universitaire systeem. Invoering van collegegeld van 1000 tot 1500 mark per semester is volgens Hundt onontkoombaar. Zonder deelname van studenten aan de kosten van hun opleiding kunnen de universiteiten hun kwaliteit behouden noch verbeteren, aldus Hundt.

Ook minister Jürgen Rüttgers van Onderwijs en Technologie (CDU) pleitte voor snelle hervormingen bij de universiteiten. Hij kondigde aan dat voor het einde van het jaar een regeringsvoorstel op tafel zal liggen, waarover de Bondsdag in april kan beslissen. Rüttgers wees invoering van collegeld van de hand.

    • Michèle de Waard