Dertien jaar voor overval op Geldnet

ARNHEM, 25 NOV. Het gerechtshof in Arnhem heeft vandaag de 34-jarige J.V. uit Amsterdam dertien jaar cel opgelegd. De straf is conform de eis van de procureur-generaal.

V. werd behalve voor vuurwapenbezit veroordeeld wegens medeplichtigheid aan de geruchtmakende overval op het Geldnet-filiaal in Duiven in september 1995 en de overval op het Grenswisselkantoor (GWK) in Amsterdam in 1991.

In januari veroordeelde de rechtbank in Arnhem hem tot twaalf jaar cel. Het hof besloot in hoger beroep tot een hogere straf, omdat de verdachte tijdens de procedure niet de ernst van zijn misdrijven had ingezien. V. ontkende alle betrokkenheid en bleef zowel bij de rechtbank als het hof zwijgen. Maar volgens het hof is er voldoende bewijs. Het hof verwierp alle verweren van raadsman A. Moszkowicz voor niet-ontvankelijkheid.

Bij de overval op het Geldnet-filiaal werd een personeelslid doodgeschoten en 8,8 miljoen gulden buitgemaakt. Bij de overval op het GWK was de buit 1,2 miljoen en raakte een spoorwegpolitieagent gewond door kogels.

Het hof veroordeelde ook de vriendinnen van twee Geldnet-overvallers wegens heling. De 26-jarige N.H. vriendin van V. kreeg vijftien maanden cel, waarvan vijf voorwaardelijk. De 29-jarige H.V. kreeg twaalf maanden cel, waarvan zeven voorwaardelijk. V. is de vriendin van bendeleider M.O., die in hoger beroep achttien jaar cel kreeg.

De rechtbank had de twee vrouwen eerder veroordeeld tot zes maanden cel, die ze konden omzetten in dienstverlening. De officier van justitie was hiertegen in beroep gegaan.

Eerder veroordeelde het hof de schutter van de Geldnet-overval, de 36-jarige J.G. uit Arnhem, tot vijftien jaar cel. (ANP)