De Kuip

Ik ben zeer gecharmeerd van het nieuwe systeem 'Twee halen, drie betalen' dat bij Feyenoord zijn wereldprimeur beleefde (Harry van Wijnen NRC Handelsblad, 11 november). In een flits overzag ik de consequenties van dit schokkende concept: je betaalt niet langer voor wat je krijgt, maar voor wat je hebt gevraagd c.q. besteld c.q. gereserveerd.

Dit opent ongekende perspectieven! Ik ben bijvoorbeeld geïnteresseerd in een huis in Kralingen, en dus wordt mij prompt de rekening van 1 miljoen plus overdrachtskosten gepresenteerd. 'Ja maar... geen gezeur, meneer Stuyver. U hebt er zelf om gevraagd'. Einde van de consumptiemaatschappij, begin van een nieuwe samenleving, waarin de gedachte de wens beslist. Kortom: geen daden, maar woorden.

Om deze grootse vernieuwing te vieren ga ik met de kerst een tafeltje voor één persoon bij de Brasserie in De Kuip reserveren om vervolgens met een stel andere Ajax-supporters te verschijnen en onze buikjes rond te smikkelen. De totale rekening kan nooit meer dan 100 gulden bedragen. En na afloop spelen we gezellig een partijtje ganzenborden tegen Feyenoord 1 (daar wil Jorien van den Herik wijselijk op overschakelen, zeggen ze in Manchester).

    • Bim Stuyver