Damrak stoïcijns onder koersval in Verre Oosten

AMSTERDAM, 25 NOV. De financiële crisis in het Verre Oosten heeft de aandelenkoersen op de Amsterdamse beurs vanochtend niet verder onder druk gezet. Dank zij een iets hogere dollar en de fractionele rentestijging bleef de AEX-index nagenoeg stabiel op 876,22 punten.

AMSTERDAM Na de scherpe terugval van gisteren, toen de Amsterdamse beurs 23 indexpunten verloor, was de stemming er vanochtend uitgesproken flauw. De omzetten waren navenant. Een hoofdfonds als Hunter Douglas behaalde gegecorrigeerd voor dubbeltelling een omzet van zegge en schrijve 1200 stukken.

Zelfs negatief nieuws haalde weinig uit. Zo behoorde Wolters Kluwer met 2,60 gulden koerswinst op 251,90 absoluut gezien tot de grootste stijgers, ondanks toenemende protesten van professionele abonnees tegen de vermeende kartelvorming die de fusie met Elsevier teweegtbrengt. Elsevier zelf won twintig cent op 32,40 gulden.

De resterende actieve waarden boekten eveneens geringe koerswinst. Zo herstelde ASM Lithography zich enigsins van de koersval gisteren. De eerste dag van de beursweek noteerde de producent van chipmachines een min van 9 gulden, vanochtend was er 5,50 winst op 135,40. Andere fondsen die het relatief goed deden waren: Baan, Ahold en ABN Amro.

TOKIO De beurs van Tokio, gisteren wegens een feestdag gesloten, kon vanochtend pas reageren op de jongste problemen in Japans financiële sector. Het debacle rond effectenhuis Yamaichi vertaalde zich in forse koersverliezen. De Nikkei-index duikelde met 854,95 punten, ofwel 5,1 procent, tot 15.867,53.

NEW YORK Net als de effectenbeurzen in Europa is ook Wall Street niet ontkomen aan de gevolgen van het faillissement van Yamaichi Securities. De schokgolf deed de Dow Jones-index dalen met 113,15 punten tot 7767,92.

Hoewel de koersen in het laatste uur van de handel hard naar beneden gingen, was er van paniek geen sprake, net zoals eerder op de dag in Europa. Analisten zeggen dat Wall Street uiteindelijk kan profiteren van de malaise in Japan, omdat beleggers een veilig heenkomen in de VS zullen gaan zoeken.

Volgens een beurshandelaar gaan de aandelenkoersen binnenkort wel weer stijgen, omdat december traditioneel gezien een “sterke” maand is.