Clinton maant Hashimoto tot actie; Beurs Japan trekt Azië mee omlaag

TOKIO/VANCOUVER/ROTTERDAM, 25 NOV. De beurskoersen in Japan, en vervolgens in de rest van Azië, zijn vanmorgen scherp gedaald na het bankroet van het effectenkantoor Yamaichi. President Clinton noemt economisch herstel in Japan de sleutel tot de oplossing van de Azië-crisis.

Beleggers in Tokio konden, omdat de beurs gisteren gesloten was, vanmorgen voor het eerst reageren op het bankroet van Yamaichi; ze stuurden het Nikkei-gemiddelde van Japanse aandelen met 5,11 procent naar beneden tot 15.867 punten. De koers van de yen noteerde vanmorgen 128 yen per Amerikaanse dollar, en kwam daarmee op het diepste punt van de afgelopen vijf jaar.

Regeringsleiders van de landen die aangesloten zijn bij de Asian Pacific Economic Cooperation (APEC) hebben tijdens de eerste dag van hun jaarlijkse overleg in de Canadese stad Vancouver opgeroepen tot snelle, gezamenlijke actie om de almaar uitbreidende crisis te bezweren.

Volgens de Amerikaanse president Clinton is het aan Japan om de rust aan het financiële front te herstellen. “Nieuw leven inblazen in de Japanse economie is de sleutel naar stabiliteit in Azië”, zei Clinton na een gesprek met de Japanse premier Hashimoto. Japan staat onder zware Amerikaanse druk om zijn bankencrisis op te lossen. De beursdaling had vooral plaats in aandelen uit de financiële sector. Naast Yamaichi zucht een flink deel van de bancaire sector onder probleemschulden, die een groei van de kredietverlening en daarmee het herstel van de Japanse economie in de weg staan.

De andere aandelenbeurzen in Zuidoost-Azië stonden alle onder druk, maar het verlies was niet zo groot als in Japan. De index van de Zuid-Koreaanse beurs leverde 2,45 procent in, nadat Seoul op maandag al 7 procent achteruit was gegaan tot het laagste punt sinds 1987. In Zuid-Korea is een delegatie van het Internationale Monetaire Fonds gearriveerd voor overleg over een reddingsplan van naar verluidt ten minste 20 miljard dollar. Bezuinigingen en bedrijfssluitingen kunnen daarvan een gevolg zijn. De Europese beurzen, die gisteren afsloten met koersdalingen van rond de 2 procent, waren vanmorgen rustig. In New York daalde het Dow Jones-gemiddelde met 1,44 procent.

Het geschonden vertrouwen in de aandelenhandel heeft in Japan tot een stormloop geleid op kantoren van het failliete Yamaichi. In Urawa in het noordoosten van Tokio vormde zich een rij van zo'n vierhonderd klanten voor het plaatselijke Yamaichi-filiaal. De Japanse centrale bank heeft inmiddels 800 miljard yen (bijna 13 miljard gulden) beschikbaar gesteld om klanten van het effectenhuis te kunnen uitbetalen.

De financiële crisis in het Verre Oosten brengt volgens ABN Amro-bestuurder M.J. Drabbe een acquisitie van ABN Amro in die regio dichterbij. Hij verwacht dat het bankwezen in enkele Aziatische landen inmiddels zodanig is verzwakt dat de negatieve houding ten opzichte van buitenlandse instellingen vermindert. “De druk neemt toe en dat werkt gunstig op de liberalisering. Een dergelijke hiccup kan als een katalysator werken, zoals we dat ook in Latijns Amerika hebben gezien”, aldus Drabbe in een gesprek met deze krant. Volgens Drabbe, die bij ABN Amro de buitenlandse expansie leidt, trekken vooral banken in Indonesië, de Filippijnen en Hongkong de aandacht van ABN Amro. Aan minderheidsdeelnemingen, die voor een regering eerder acceptabel zijn dan volledige overnames, denkt ABN Amro niet. “Ik wil de volledige controle houden over de kwaliteit, de integriteit en de risico's.”