Chili wijst Duits verzoek om Colonia Dignidad af

SANTIAGO, 25 NOV. Het Chileense hooggerechtshof heeft gisteren volhard in zijn weigering Duitsland informatie te verschaffen over de omstreden Duitse 'enclave' Colonia Dignidad en haar voortvluchtige leider, die ervan wordt beschuldigd kinderen verkracht te hebben.

Twee weken geleden hadden de rechters van het hooggerechtshof het Duitse verzoek al met twee tegen één afgewezen met het argument dat Chileense rechters inmiddels bezig waren met zaken tegen Colonia Dignidad en haar leider Paul Schäfer. Duitsland besloot toen een herziening van dit besluit te vragen. Dit beroep is nu verworpen, met vier stemmen tegen één.

Duitse aanklagers zochten de hulp van Chili om Schäfer te berechten in verband met seksuele misdaden die hij in de jaren tachtig in Colonia Dignidad had bedreven.

Europese gerechtshoven hebben al vaker geprobeerd jurisdictie te verkrijgen over criminele zaken in Chili. Dat gebeurde onder andere in zaken waarbij de mensenrechten werden geschonden tegen Europese burgers tijdens het regime van generaal Augusto Pinochet. Chileense hoven hebben dit steeds afgewezen.

Sinds vorig jaar is de zaak tegen Schäfer in behandeling bij rechter Jorge Norambuena in de plaats Parral, tweehonderd kilometer ten zuiden van de hoofdstad Santiago. De Chileense politie is er tot nu toe niet in geslaagd Schäfer, een voormalige nazi-korporaal die Duitsland in 1961 ontvluchtte, te arresteren.

In Colonia Dignidad wonen naar schatting driehonderd mensen, de meesten van Duitse origine. De enclave heeft inmiddels zijn belastingvrije status verloren en is ook zelf onderwerp van onderzoek. (Reuters)