Britse regering registreert haar 200.000 bezittingen

LONDEN, 25 NOV. Trafalgar Square, 48 Schotse kastelen, acht dekhengsten, een afstammeling van de appelboom die de natuurkundige Isaac Newton op het idee bracht voor zijn wet van de zwaartekracht. Dat zijn slechts enkele van de bezittingen waarvan het Verenigd Koninkrijk zich de trotse eigenaar mag noemen. Samen met de 200.000 overige staatseigendommen staan ze geregistreerd in een 546 pagina's tellend boekwerk dat gisteren is gepubliceerd.

De bundel is onmiddellijk 'Domesday Book deel 2' gedoopt, naar het boek dat Willem de Veroveraar in 1086 liet samenstellen om de waarde te bepalen van het land dat hij zojuist had vergaard. Het is voor het eerst in meer dan negen eeuwen dat de nationale have systematisch in kaart werd gebracht. Dat gebeurde op last van minister van Financiën Gordon Brown, die vindt dat het staatsbezit beter benut moet worden. Ministeries krijgen de kans om extra financiële ruimte te creëren door een verstandiger vermogensbeheer.

Het oorspronkelijke Domesday Book vermeldt ruim 12.000 bezittingen waaronder veel varkens en visvijvers. De totale waarde van het pas veroverde koninkrijk werd op 73.000 pond geschat. Inmiddels blijkt het nationale vermogen tot boven de 300 miljard pond, zo'n 1.000 miljard gulden, gestegen terwijl het bezit voor 122 miljard pond in de nationale boekhouding stond.

Het ministerie van Defensie is verreweg het welvarendste van de departementen met 90.000 bezittingen, waaronder 709 kunstwerken, 517 paarden en drie geweren per soldaat. Het ministerie van Buitenlandse Zaken bezit onroerend goed in een groot aantal landen, waaronder alleen al 71 panden in Washington. De belastingdienst is eigenaar van een parkeerterrein bij de voetbalclub Ipswich Town. De BBC heeft voor 393 miljoen pond aan onroerend goed.

Ministeries mogen hun bezittingen te gelde maken, maar daaraan zijn drie voorwaarden verbonden. Met elke afzonderlijke verkoop mag niet meer dan 100 miljoen pond zijn gemoeid. Ook mag de opbrengst niet hoger zijn dan drie procent van het bedrag dat het ministerie jaarlijks uitgeeft. En de inkomsten mogen alleen aan kapitaalinvesteringen worden gespendeerd.

Staatssecretaris van Financiën Alastair Darling onderstreepte gisteren dat de inventaris van staatsbezittingen “geen verkoopcatalogus” is. Kunstschatten mogen helemaal niet worden verkocht.