Bochum-trainer idolaat van tegenstander Ajax

VfL Bochum, vanavond tegenstander van Ajax in het UEFA-Cuptoernooi, is vooral in eigen stadion een geduchte tegenstander. Volgens oud-speler Rob Reekers moet Ajax in de Arena een beslissende voorsprong kunnen nemen.

ROTTERDAM, 25 NOV. Klaus Toppmöller zou op elke Ajacied een loflied kunnen componeren. Acteertalent kan de coach van VfL Bochum niet worden ontzegd. “Toen hij nog bij Eintracht Frankfurt werkte, kreeg Toppmöller met zijn praatjes heel Duitsland over zich heen, daar heeft hij van geleerd”, zegt Rob Reekers, de Nederlandse voorstopper die van 1986 tot 1995 bij Bochum speelde.

Met gemengde gevoelens aanschouwde Reekers, tegenwoordig spelend voor Gütersloh in de Tweede Bundesliga, vorig seizoen de zegetocht van een ploeg met wie hij jarenlang tegen degradatie vocht. “We bereikten in 1988 de bekerfinale, die we met 1-0 verloren van Eintracht Frankfurt. Dat was het enige lichtpunt in die jaren. Toppmöller nam het in januari 1995 over van de ontslagen Gilsdorf. Klaus presenteerde zich als een rustige trainer en heeft de televisie maandenlang gemeden.”

De voormalige spits van Kaiserslautern had zich volgens Reekers onmogelijk gemaakt door bij zijn vorige werkgever Eintracht Frankfurt hoog van de toren te blazen. Toppmöller voerde polemieken met al zijn collega's en beledigde bondscoach Berti Vogts met de opmerking dat hij “zeker niet wilde lijken op een armoedige verdediger die alleen maar achter zijn tegenstander aanliep”. En Reekers weet hoe het werkt in Duitsland. “Zolang hij succes had met Eintracht, zwegen zijn criticasters. Daarna ging de la open en werden oude rekeningen vereffend. Klaus waande zich de Messias en daar houden Duitsers niet van.”

Toppmöller leidde Eintracht met de spits Yeboah, middenvelder Gaudinho en doelman Uli Stein naar de top van de Bundesliga. Maar zijn val was onvermijdelijk, meent Reekers. “Toppmöller heeft zijn elftal onder druk gezet met zijn rare uitlatingen. Toen Eintracht in elkaar klapte, moest hij vertrekken. Toch heb ik geen moment gevreesd dat we een vreemde vogel bij Bochum zouden krijgen. Ik heb Klaus altijd een kundige trainer gevonden. Hij is bij Bochum veranderd. Die fouten uit het verleden zal hij niet snel meer maken.”

Toppmöller gaf het ploeterende elftal uit het Ruhrgebied een ander gezicht, al kwam de metamorfose in 1995 te laat om Bochum nog te behouden voor de Bundesliga. “We hadden slechts zeven punten toen Klaus het roer overnam”, herinnert Reekers zich nog. “Uiteindelijk kwamen we een of twee punten te kort om ons te handhaven. Toch heeft Toppmöller in die korte tijd het bestuur én de toeschouwers kunnen overtuigen van onze nieuwe, aanvallende speelstijl. Het publiek was een ploeg gewend die vooral arbeid leverde, zo wil men het graag in het Ruhrgebied, kijk maar naar Schalke 04.”

Ondanks de degradatie van de ploeg waar hij op 20-jarige leeftijd was begonnen, had Reekers bij Bochum willen blijven. “Ik voelde me prettig in die stad. De club kent een stabiel bestuur met als Big Boss voorzitter Altegoer, een steenrijke man die geen verstand van voetbal heeft. Hij laat zich op dat gebied souffleren door zijn manager Hilpert. Zij vormen twee handen op een buik en zitten altijd naast elkaar in het stadion. Met Hilpert heb ik problemen gekregen tijdens de contractbesprekingen in 1995. Ik ben daarom niet lekker weggegaan bij Bochum.”

Volgens Reekers speelt Bochum momenteel boven zijn stand. “De euforie kan na de duels met Ajax wel eens snel verdwijnen, want de supporters houden Bochum slechts de hand boven het hoofd vanwege de opvallende prestaties in de UEFA Cup. Ik vrees echter dat het elftal juist lijdt onder zijn Europese campagne. Bochum staat onderaan in de Bundesliga en ik zie ze niet meer wegkomen uit de degradatiezone. Onbewust hebben de spelers hun gevoel voor realiteit verloren.”

Alles en iedereen in Bochum leeft toe naar de dubbele confrontatie met Ajax. Zelfs oud-speler Reekers kon geen kaartje meer krijgen voor de return over twee weken in het Bochumer Ruhrstadion. “En reken maar dat het daar kan spoken”, waarschuwt hij. “Bochum is in eigen stadion een compleet andere formatie dan buitenshuis. In zijn uitwedstrijden tegen Trabzonspor en Club Brugge boekte Bochum in de UEFA Cup met kunst en vliegwerk een aardig resultaat om vervolgens thuis magische kunsten te vertonen.”

Ajax doet er volgens Reekers dus goed aan de uitwedstrijd tegen Bochum tot een formaliteit te maken. “Want als Toppmöller er in slaagt met een gelijkspel of een kleine nederlaag weg te komen, laat hij in Bochum de hel losbarsten. Ik heb nog met hun spelmaker Darius Wosz gespeeld. Als die jongen het op zijn heupen krijgt, lijkt het net of hij een toverstokje in zijn handen heeft. Als Ajax Wosz uitschakelt, heeft het de wedstrijd al bijna gewonnen.”

    • Robèrt Misset