Beslag op panden, rekeningen bende

AMSTERDAM, 25 NOV. Justitie heeft beslag gelegd op miljoenen guldens uit banktegoeden en onroerend goed van leden van het vermeende drugssyndicaat van Etienne U.

Officier van justitie F. van Straelen maakte gisterochtend tijdens de strafzaak tegen U. en zes mede-verdachten bekend dat op dat moment zeventien huiszoekingen werden verricht bij onder meer boekhouders, accountants en financiële instellingen. Ook meldde hij dat beslag is gelegd op zeven Amsterdamse panden met een geschatte waarde van ruim drie miljoen gulden, op saldi van privé-bankrekeningen en op een boot ter waarde van enkele tonnen. Bovendien zijn in Lichtenstein twee rekeningen gevonden met een saldo van vele miljoenen guldens. Deze zijn inmiddels geblokkeerd. Ook de Zwitserse autoriteiten zijn een onderzoek begonnen.

De inbeslagname staat formeel los van de strafzaak tegen de vermeende drugsbende van U. In het kader van de zogenoemde Pluk ze-wetgeving is tegen vier veronderstelde handlangers van U. een afzonderlijk strafrechtelijk financieel onderzoek gaande om de winsten uit criminele activiteiten in beslag te kunnen nemen. Het gaat om de nog voortvluchtige Walter D. en om de op het moment terecht staande Bert C., Edwin S. en Citon C, die met Etienne U. de top van diens syndicaat zouden vormen. Ook in huizen van de laatstgenoemde drie werd gisteren huiszoeking verricht.

Vanmorgen meldden de raadslieden van de drie dat hun gevangeniscellen gisteren eveneens zijn doorzocht. Daarbij zou onder meer vertrouwelijke correspondentie tussen de advocaten en hun cliënten over het strafproces in beslag zijn genomen. Officier van justitie F. van Straelen verliet de rechtszaal om voor de middag te achterhalen of dit inderdaad het geval is. In dat geval eisen de raadslieden niet-ontvankelijkheid van het openbaar ministerie. Van Straelen deelde gisteren mee dat gegevens uit het strafrechtelijk financieel onderzoek mogelijk aan het strafdossier worden toegevoegd.