'Banken nog weinig gespitst op Internet'

UTRECHT, 25 NOV. Nederlandse banken spannen zich onvoldoende in om een systeem te ontwikkelen voor betalen via Internet. Als de banken nog langer aarzelen zullen bedrijven van buiten de bancaire sector dit terrein naar zich toetrekken.

Dat zei gisteren directeur V. Evers van het Internet demonstratiecentrum Media Plaza en kersvers bestuurslid van Internet Society Nederland (Isoc). Deze gisteren in Utrecht opgerichte Nederlandse tak van de Amerikaanse Internet Society wil zich sterk maken voor de ontwikkeling en snelle acceptatie van Internet.

Volgens Evers heeft de gezamenlijke bankenorganisatie Interpay slechts 12 mensen ingezet voor het Internetbetalingsproject I-Pay. Het ontbreken van een betrouwbaar en gebruiksvriendelijk betalingssysteem op Internet is een van de belangrijkste reden dat proeven met elektronisch handelen het stadium van experimenten vaak niet ontgroeien. Volgens Evers moeten de banken I-Pay laten varen en kiezen voor een alternatief dat aansluit bij de internationale ontwikkelingen. “Het experiment met I-Pay was een fantastische ervaring voor ze”, zei hij. “Nu moeten ze zeggen: we gaan iets geheel anders doen.”

Evers bekritiseerde gisteren de terughoudende opstelling van sommige banken op het gebied van informatietechnologie. Zo is het volgens hem onderdeel van de strategie van ABN Amro achterop te lopen op dit terrein. De bank wil geen financiële stroppen oplopen met vernieuwende en (dus) risicovolle projecten op dit gebied.

Volgens E. Huizer (werkzaam bij Surfnet en bestuurslid voor technische zaken) moeten de Nederlandse banken bij de invoering van projecten als de elektronische portemonnee (Chipper en Chipknip) beter rekening houden met de ontwikkelingen in het buitenland. De Postbank wil de Chipper gebruiken als identificatiepas voor Internetbetalingen.

Topman D. Heath van de Amerikaanse moederorganisatie van Isoc Nederland bekritiseerde gisteren de acties van de banken elders in de wereld. Elektronisch betalen staat niet nog niet eens in de kinderschoenen”, zei hij, “Het is nog in de embryonale fase. Het is verschrikkelijk.”

Behalve voor gecoördineerde actie van de banken pleit Evers voor stimulering van telewerken. Hij meent dat automobilisten op de routes Amsterdam, Utrecht, Den Haag, die tussen 7.30 uur en 9.30 thuis werken de helft van de kosten die daarvoor gemaakt worden van de overheid vergoed moeten krijgen. Mede op basis van onderzoek door TNO zijn eerder dit jaar plannen gelanceerd voor filebestrijding door thuiswerken in het stadsgewest Haaglanden.

Evers erkende gisteren dat er in Nederland al een reeks van lobby-organisaties en actiecomités rondom Internet bestaan. Desondanks is er volgens hem veel werk aan de winkel voor een organisatie als Isoc. Met name de vertegenwoordiging van particuliere gebruikers van Internet liet tot op heden te wensen over. Isoc wil in de toekomst uitgroeien tot een ANWB voor de eletronische snelweg. Van Isoc kunnen zowel instellingen als particulieren lid worden. Voormalig minister van economische zaken K. Andriessen werd gekozen tot voorzitter van de vereniging.