Zoons Diana betalen belasting over erfenis

LONDEN, 24 NOV. De twee kinderen van de drie maanden geleden overleden prinses Diana, prins William en prins Harry, moeten belasting over haar nalatenschap betalen ook al is er een volstrekt legale manier om aan die successierechten te ontkomen. Van het totale vermogen van prinses Diana - naar schatting 21 miljoen pond, circa 68 miljoen gulden - gaat 8 miljoen pond naar de staat. De voormalige Conservatieve premier John Major is gevraagd de financiële belangen te behartigen van de twee kinderen.

Prins Charles, hun vader, en graaf Spencer, hun oom en een broer van prinses Diana, hebben dat samen besloten. Ze willen voorkomen dat de twee tieners door de Britse boulevardpers als 'belastingontduikers' worden afgeschilderd. Ze willen ook vermijden dat het Britse Koninklijk Huis opnieuw mikpunt wordt van spot. De afgelopen jaren is de reputatie van de monarchie zwaar geschaad door huwelijksproblemen van de koningskinderen en de manier waarop persoonlijke conflicten werden uitgevochten in de pers. Na de dood van prinses Diana kwam de koninklijke familie hevig onder vuur omdat ze te ver zou afstaan van het volk.

Prinses Diana heeft een testament gemaakt op het moment dat ze nog niet gescheiden was. Destijds bezat ze één miljoen pond, het bedrag dat ze van haar vader had geërfd. Maar in het kader van een scheidingsregeling werd haar vermogen vorig jaar uitgebreid met 17 miljoen pond. Daar is intussen 3 miljoen pond rente bijgekomen. Juridisch was het mogelijk de scheidingsregeling ongeldig te laten verklaren en het betrokken bedrag volledig ten goede te laten aan de prinsen.