Weinig animo ruilbeurs musea

AMSTERDAM, 24 NOV. De animo voor het vorig jaar gestarte Netwerk Collectie Nederland (NCN) valt tegen. Bij de introductie verwachtte Ton Reijntjes dat zo'n honderd musea en ondersteunende instellingen gebruik zouden maken van de elektronische ruilbeurs.

Dat zijn er tot dusver ruim vijftig, onder wie het Rijksmuseum, Museum Kröller-Müller en het Teylersmuseum in Haarlem.

Reijntjes zei dit zaterdag tijdens de Open Dag van het nieuwe Instituut Collectie Nederland (ICN) in Amsterdam. Het instituut ontstond in april na een fusie van het Centraal Laboratorium voor Onderzoek van Voorwerpen van Kunst en Wetenschap, de Opleiding Restauratoren en de Rijksdienst Beeldende Kunst.

Het Netwerk Collectie Nederland is vooral bedoeld voor het ruilen van museumstukken. Op het net kunnen musea hun werken uit depot aanbieden aan collega's die het materiaal graag willen hebben. De ruilbeurs heeft al enig resultaat gehad.Munten uit een museum in Friesland verhuisden naar Zeeland. Binnenkort hoopt ook het Legermuseum te slagen.

Het netwerk werd destijds met enige scepsis ontvangen, erkent Reijntjes. “Die heeft zich waargemaakt.” Toch wil hij niet spreken van een mislukking. “Internet is ook klein begonnen.”(ANP)