Verkiezingen Bosnische Serviërs verlopen kalm

BANJA LUKA/PALE, 24 NOV. De parlementsverkiezingen in de Servische Republiek in Bosnië zijn dit weekeinde zonder incident verlopen. Inmiddels is iets meer dan de helft van de stemmen geteld. De eerste, voorlopige, resultaten lijken het beeld van verdeeldheid binnen het Bosnisch-Servische kamp te bevestigen.

Volgens Westerse waarnemers heeft de Volksalliantie van president PlavšiEÉc in haar bastion Banja Luka 35 tot 40 procent van de stemmen gekregen. Aanhangers van de Servisch Democratische Partij (SDS), die wordt geleid door ex-president KaradziEÉc, eisten vanmorgen de overwinning op in ten minste tien plaatsen, waaronder Pale. De definitieve uitslag van de stembusstrijd wordt waarschijnlijk pas rond 10 december bekendgemaakt. De opkomst lag, aldus waarnemers, iets hoger dan vijftig procent.

Doel van de verkiezingen is de impasse te doorbreken die is ontstaan door het conflict tussen president PlavšiEÉc en het kamp van KaradziEÉc in Pale. “De verkiezingen zijn dit keer van groot belang omdat ze een mogelijkheid zijn om vreedzaam de intern-politieke crisis op te lossen”, aldus Robert Frowick, chef van de Bosnië-missie van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). PlavšiEÉc, die Banja Luka als haar machtsbasis heeft, is bereid om met vredesakkoord van Dayton uit te voeren, terwijl haar tegenstanders vanuit Pale alles in het werk stellen om 'Dayton' tegen te werken. Momcilo Krajišnik, een van de belangrijkste leiders van de SDS en het Servische lid van het Bosnische presidentspresidium, zei zaterdag dat de parlementsverkiezingen door de “internationale gemeenschap zijn opgelegd”. “Wij hoopten dat er ook presidentsverkiezingen zouden zijn, maar het is overduidelijk dat dat niet gebeurt.” President PlavšiEÉc ontbond het 83 zetels tellende parlement, waarin het kamp van Pale de meerderheid had, in juli. (AP, AFP, Reuters)