Van Praag hekelt spreekkoren F-Side

AMSTERDAM, 24 NOV. Vijfendertig minuten bleef het doodstil in de Arena en dat had niet alleen te maken met het povere spel van Ajax tegen het hardnekkig verdedigende De Graafschap. Door te zwijgen protesteerden de supporters van de F-Side zaterdagavond tegen het door het bestuur van Ajax opgelegde stadionverbod voor negentien fans, die tijdens wedstrijden weigerden te gaan zitten. Voorzitter M. van Praag toonde zich niet onder de indruk van de tegen hem gerichte spreekkoren, waarmee de F-Side de stilte doorbrak.

“Van Praag is dit wat je wil” en “Van Praag, verziek het niet”, joelde de harde kern die voor het duel tussen Ajax en De Graafschap pamfletten had verspreid waarin het intrekken van de stadionverboden werd geëist. “Kinderachtig vertier”, noemde Van Praag de actie van de F-Side. Hij besloot onlangs maatregelen te nemen tegen ongeveer honderd supporters van de F-Side die op plaatsen van andere toeschouwers staan en bovendien de trappen en de opgangen van het stadion bezetten. Een brief aan de F-Side, twee bezoeken aan hun vak in de Arena en een laatste oproep in het Ajax-Magazine waren zonder resultaat gebleven.

De problemen zijn ontstaan omdat een deel van de F-Side geen plaatsbewijzen heeft voor zijn favoriete vak in de Arena. Negentien supporters die weigerden hun eigen zitplaats op te zoeken, werden verwijderd. Enkele van hen worden inmiddels weer toegelaten. “Zolang de F-Side zich niet aan de regels houdt, zullen stadionverboden volgen”, zei Van Praag.

Hij hekelde de actie van de F-Side, omdat “al die jongens mijn telefoonnummer hebben”. “Maar ze staan niet open voor overleg. Ze nemen het recht in eigen hand en bezorgen andere toeschouwers overlast. Door mij uit te schelden, los je niets op. We hebben vorig jaar meer dan een half miljoen gulden geïnvesteerd in maatregelen die de sfeer in de Arena zouden verbeteren. Voor het duel met Udinese betaalden we 13.000 gulden voor wc-rollen. Die werden door de jongens van de F-Side meteen in de fik gestoken. Op deze wijze begint de lust mij te vergaan om me in te zetten voor de F-Side.”

Vooral ook omdat de fanatieke aanhang van Ajax vrijdag tijdens de training nog had getracht de selectie te winnen voor zijn standpunt. “De spelers moesten hun duim opsteken naar de supporters van de F-Side als zij met hun spreekkoren zouden beginnen”, vertelde Van Praag. “Maar de spelers en coach Morten Olsen walgen juist van hun gedrag. Ik voer geen inquisitie, maar ik verzet me tegen onredelijk gedrag. De actie is bovendien opgezet door één persoon, die vooral op zichzelf kickt.”

Met de F-Side ontwaakten zaterdag na vijfendertig minuten ook de andere toeschouwers, die in de Arena werden afgescheept met een draak van een wedstrijd. De Graafschap kreeg voor rust zelfs de beste kans toen verdediger Lindenbergh ongehinderd mocht oprukken naar het doel van Van der Sar en hij de bal tegen de paal kogelde. Met fantasieloos 'schaakvoetbal' leek de koploper van de eredivisie ook in het tweede bedrijf op een duffe 0-0 af te stevenen, al raakte Dani met een fraai afstandsschot de lat.

Dankzij een “ongelofelijk fraaie Koninklijke Utrechtse Turfgoal”, zoals Graafschap-coach Korbach het omschreef, behaalde Ajax vier minuten voor tijd toch nog een nauwelijks verdiende overwinning. Uit een vrije trap mikte voorstopper Oliseh de bal per ongeluk op de hak van Witschge, die vervolgens via de handen van doelman Olyslager scoorde: 1-0. “Die gasten van Ajax durven de binnenstad niet meer in, omdat ze anders van puur geluk onder de tram lopen”, verzuchtte Korbach.

Zijn collega Morten Olsen moest zich tevreden stellen met de comeback van Babangida en Laudrup, al was het vleugelspel van Ajax wederom zwak verzorgd. Dat baarde Olsen zorgen met het oog op de UEFA Cup-ontmoeting met het Duitse Vfl Bochum. Morgenavond staan in de Arena de nummer één van Nederland en de hekkensluiter van de Bundesliga tegenover elkaar. In zijn huidige vorm zal Ajax dat statusverschil moeilijk kunnen demonstreren.

    • Robèrt Misset