Tijdbom Congrespartij onder Indiase regering

NEW DELHI, 24 NOV. Het minderheidskabinet van de Indiase premier Inder Kumar Gujral balanceert op het randje van de afgrond. De Congrespartij heeft gedreigd haar gedoogsteun in te trekken als de regering niet voor vanavond een kleine regionale partij uit het kabinet zet, die banden zou hebben onderhouden met de Tamil Tijgers.

De Tijgers worden ervan verdacht in 1991 de voormalige Congresleider Rajiv Gandhi te hebben vermoord. De partij, de DMK uit de zuidelijke deelstaat Tamil Nadu, ontkent iets verkeerds te hebben gedaan. Gujral en zijn coalitiepartners weigeren vooralsnog de DMK te laten vallen.

De premier heeft al laten doorschemeren dat hij president K.R. Narayanan zal verzoeken het parlement te ontbinden en vervroegde verkiezingen uit te schrijven, als de Congrespartij geen water bij de wijn doet. Het vooruitzicht van verkiezingen doet veel politici binnen de Congrespartij sidderen. Opiniepeilingen wijzen uit dat de partij, die India sinds 1947 vrijwel onafgebroken heeft geregeerd maar vorig jaar een zware nederlaag kreeg te verduren, de gunst van de kiezers nog lang niet heeft teruggewonnen. Ook in de pers is de partij de afgelopen dagen afgeschilderd als de hoofdschuldige aan de huidige politieke crisis. Een deel van de partij, gesteund door de invloedrijke Sonia Gandhi, Rajivs weduwe, wil echter onder geen beding toestaan dat de DMK kan blijven doorregeren met steun van de Congrespartij.