This Is.. Big Beat

This Is.. Big Beat (Beboxcd 16)

De verzamelcd's van de 'This Is..'-serie volgen de dance-modes op de voet. Na compilatie-boxen met plotseling tot grote populariteit gegroeide muziekstijlen als trip hop, hardcore en drum & bass, is er nu een driedubbel-cd samengesteld met Big Beat van groepen als The Prodigy, The Charlatans, Howie B en Meat Katie.

Deze laaggeprijsde trits laat horen dat de Big Beat-stroming, die zich afgelopen jaar vanuit de Londense underground ontwikkelde, zeer eclectisch is.

Het beste voorbeeld van dit eclectisisme is het nummer More Bits & Pieces van electro-pioniers Coldcut. Hun muziekstuk is een compilatie op zich, waar soundbites van allerlei herkomst (van Prokofjevs Peter en de Wolf tot stoffige discodeuntjes) zich tussen de rusteloze beats wringen.

Big Beat als stroming beslaat een breed gebied. Afgaand op deze compilatie vallen er zowel chemical beats onder (vernoemd naar de Chemical Brothers - van wie vreemd genoeg geen nummer is opgenomen -, hier vertegenwoordigd door Fatboy Slim), als de meer atmosferische klanken van Shine.

Maar voor alle nummers geldt dat de drumbeats prominent zijn - zoals de naam al doet vermoeden. Of het hip hop-ritmes zijn of een ongedurig junglegerammel, op de drums worden hard gemept, alsof het hier om hardrock gaat in plaats van dance. Ook de gitaarpartijen klinken hard en opruiend, waardoor de steriele sfeer die de electronisch georiënteerde dance vaak aankleeft aangenaam doorkruist wordt.

Met hun actuele selecties bewijst de 'This Is..'-serie de consument een grote dienst. En uiteindelijk hebben ze het in zich om dezelfde historische waarde te krijgen als de 'That's Soul'-compilaties van de jaren zestig.

    • Hester Carvalho