Selectie; Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Een reportage over het hoe en waarom van een waterschapsverkiezing. Morgen kunnen een miljoen mensen rond Amsterdam schriftelijk hun stem uitbrengen. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Portret van de gedupeerde varkensboer Geert Verberne en een verslag van de verhoren van Winnie Mandela voor de waarheidscommissie die de misstanden tijdens het apartheidsregime in Zuid-Afrika onderzoekt. Ned.1, 20.25-20.59u.

Hass, Randale oder einfach so. Rechtstreeks uitgezonden discussie vanuit de strafinrichting Heinsberg bij Aken met gevangenen, deskundigen en politici, onder wie socioloog Wilhelm Heitmeyer en CSU-staatssecretaris Eduard Lintner, over jeugdcriminaliteit. Het aantal geweldsmisdrijven door jongeren is de laatste jaren flink toegenomen, in steden als Keulen en München zelfs met tien procent. Duitsl.3-West, 21.05-21.45u.

Nova. Reportage over het succes van de klapschaats en een gesprek met remonstrants predikant B. Koek die na dertig jaar kerkprediking een bureautje is begonnen voor afscheidsspeeches bij crematies en begrafenissen. Ned.3, 22.33-23.03u.

DOCUMENTAIRES

De laatste reis van de S.S. Rotterdam. Tv-documentaire van René Roelofs over een van de laatste oceaanstomers de S.S. Rotterdam die in 1959 werd gebouwd als vlaggeschip voor de Holland Amerika Lijn. De eerste reis van dit stoomschip was op 3 september 1959 naar New York en op 30 september j.l. werd de S.S. Rotterdam uit de vaart genomen. Ned.3, 20.23-21.27u.

Document: Boeddha in Siberië. Een vierde van de bevolking in Boerjatië, een Russische republiek in het zuiden van Siberië, is boeddhist. De 45-jarige monnik Lama Danzan probeert het boeddhisme in dit gebied te stimuleren. BRTN2, 20.30-21.20u.

Here and Now: The Horse whisperer. Gary Whiteford maakt gebruik van een psychologische methode om wilde paarden te temmen en andere van hun angsten en fobieën af te helpen. BBC1, 20.30-21.00u.

Curaçao: Van Watamula tot Punt Kanon (12). Serie reportages van Netty van Hoorn over Curaçao waar vijftig etnische groepen, waaronder Portugezen, Surinamers, joden, Indiërs, Arabieren, Nederlanders en Colombianen naast elkaar leven. Deze keer aandacht voor de zestien particuliere radiostations die volledig gefinancierd worden door reclameboodschappen. Ned.3, 21.27-22.00u.

Dokument: In vuur en vlam. Tv-documentaire in zes delen over het werk van de Utrechtse brandweer. Ditmaal aandacht voor de alarmcentrale. Ned.1, 22.46-23.27u.

AMUSEMENT

Moesha. Serie in elf delen over een zwarte middenklasse-familie in South-Central Los Angeles, met de in Amerika bekende popster Brandy Norwood als tienerdochter Moesha die haar dagelijkse problemen teovertrouwd aan haar dagboek. Ned.3, 19.54-20.23u.

Het elfde uur. Onder anderen praat minister Pronk over zijn ministerie van ontwikkelingssamenwerking. Ned.2, 22.05-23.00u.

Film 97 with Barry Norman. Aandacht voor onder meer de films Alien: Resurrection met Sigourney Weaver, Eight Heads in a Duffel Bag met Joe Pesci, One Night Stand met Wesley Snipes en Nastassia Kinski en Regeneration met Jonathan Price. BBC1, 0.30-1.00u.

MUZIEK

Tristan und Isolde. Tv-registratie in drie delen van de opera van Wagner in een enscenering van Heiner Müller, uitgevoerd door Koor en Orkest van de Bayreuther Festspiele o.l.v. Daniel Barenboim. Solisten o.a.: Siegfried Jerusalem, Waltraud Meier, Uta Priew en Falk Struckmann. Duitsl.2, 0.10-1.40u.

Schloss Rheinsberg - Ort der Musen und Musik. Reportage over het operafestival Schloss Rheinsberg 1997 voor jonge talenten in Brandenburg, met Undine van E.T.A. Hoffmann en Albert Hering van Benjamin Britten. Duitsl.2, 1.40-2.25u.

KUNST

Making Masterpieces. Neil MacGregor, directeur van de National Gallery vertelt hoe meesterwerken totstandkomen en hoe ze onderhouden worden. Tot slot over het restaureren en conserveren van kunstwerken, waarbij de oorspronkelijke bedoelingen van de schilder in acht worden genomen. BBC2, 20.30-21.00u.

FILM

Desperate Hours (Michael Cimino, 1990, VS). Overbodige remake van William Wylers thriller uit 1955 ontbeert de claustrofobische allure van het origineel. Mickey Rourke speelt Humphrey Bogarts rol van ontsnapte delinquent die een gezin gijzelt. RTL5, 20.30-22.30u., onderbroken door reclame.

See No Evil, Hear No Evil (Arthur Hiller, 1989, VS). Gepolijste komische thriller met emancipatorische inslag: handicaps worden niet geproblematiseerd maar figureren in harde grappen. Dove Gene Wilder en blinde Richard Pryor krijgen de schuld van een onderwereldafrekening. SBS6, 20.30-22.30u., onderbroken door reclame.

Traces of Red (Andy Wolk, 1992, VS). Slordige, moderne film noir, met een knipoog naar Billy Wilders 'Sunset Boulevard', bevat zoveel dwaalsporen dat vrijwel ieder personage de gezochte seriemoordenaar zou kunnen zijn. Met James Belushi als de rechercheur en Lorraine Bracco als de femme fatale. Duitsl.2, 22.15-23.55u., nagesynchroniseerd.

Fashions of 1934 (William Dieterle, 1934, VS). William Powell en Bette Davis banen zich, met hun ellebogen, een weg door de Parijse modewereld in smakelijke muzikale komedie met enkele 'production numbers' van choreograaf Busby Berkeley. Duitsl.1, 0.50-2.05u., zwart-wit, nagesynchroniseerd.

Pancho Villa (Eugenio Martin, 1972, Spanje). Avontuurlijke kostuumfilm met Telly Savalas als de revolutionair uit de titel. BBC1, 1.00-2.30u.